Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Blood, Sweat & Luxuries: BNN opent de ogen

Zaterdag 29 Januari 2011 at 11:13 am

Ik installeerde me op de bank. Krantje erbij, dekentje om me heen, laptop op de lege plek naast me. Ik pakte de afstandsbediening met de bedoeling te zappen naar het kanaal met X-factor. Niet dat ik zo'n zin had in een nieuwe talentenjacht, maar nieuwsgierig was ik wel.

Verder dan Nederland 3 kwam ik niet. BNN zond daar het programma 'Blood, Sweat & Luxuries' uit. En ik bleef ademloos en met tranen in mijn ogen kijken.

'Blood, Sweat & Luxuries' gaat over zes jonge welgestelde Britten die naar Afrika afreizen om samen met de lokale bevolking een hongerloontje te verdienen. Op zich nog niet zo interessant, ware het niet dat de werkzaamheden voortkomen uit onze overmatige consumptiemaatschappij. Zo zoeken ze naar goud in een mijn in Madagaskar. Dat gaat dan niet op de manier zoals wij die kennen uit films: romantisch aan de waterkant met een zeefje. De mannen scheppen de modder in de pan die de vrouwen (soms met kind in draagdoek op rug) op hun hoofd zetten. Honderden keren per dag. Dag in, dag uit. In de brandende zon.

Nog erger wordt het als ze een vuilnisbelt bezoeken. Geen gewone, maar van apparatuur. Al die computers en tv's uit Westerse landen die zogenaamd gerecycled worden? Die belanden via illegale wegen in Afrika. Kinderen steken de boel in brand vanwege het koper en maken de apparaten stuk om kleine onderdelen te verzamelen. Veel levert het hen niet op en het is gevaarlijk vanwege de schadelijke stoffen en scherpe voorwerpen. Hoewel ze liever naar school gaan, hebben ze geen keus. Er moet geld verdiend worden.

De Britten besluiten de jongetjes die ze hebben ontmoet op de vuilnisbelt te helpen door hen schoenen, een schoon t-shirt, handschoenen en een masker te geven. Een druppel op een gloeiende plaat, maar het geeft ons Westerlingen een fijn gevoel dat we een steentje hebben kunnen bijdragen. Bij dat fijne gevoel zet ik dan weer mijn vraagtekens: het lost namelijk niets op.

Ik schaam me dat de derde wereld landen de dupe zijn van ons consumptiegedrag. Maar koop ik daarom geen mobiel, laptop of tv? Nee. Opent dit programma de ogen? Ja.
Er zijn vijf afleveringen. Zie hieronder de trailer:

Joehoe!

Woensdag 26 Januari 2011 at 9:59 pm

Ja, we leven nog hoor! Heel fijn zelfs. Vele potjes genieten doen we. Maar tsjonge, wat slurpt een nieuw huis een bult aandacht op. Zodat mijn andere stekkie een beetje wordt verwaarloosd.

Afgelopen zaterdag was ik even in het oude huis. Om schoon te maken.
Dat oude huis met zijn scheve muren, enkele ramen en steile trap deed me niets meer. Had ik hier gewoond? Met kind?

Onvoorstelbaar.

Weet u waar ik wel eens bang voor ben? Dat het grote genieten voorbij gaat. Dat wonen in een mooi huis met dubbele ramen en een eigen halletje normaal wordt. Dat de fietstocht over het water met het bijbehorende schone uitzicht niet meer opvalt.

Ik zal proberen het me niet te laten gebeuren.

Kindje in het nieuwe huis

Dinsdag 11 Januari 2011 at 8:54 pm

Dylan

Rust. Ruimte.

Zondag 09 Januari 2011 at 09:02 am

Een laptop (van lief) en een kopje thee. Een tuinstoel, een tafel en twee slapende mannen. Dat is mijn zondagochtend in het nieuwe huis.

Het is al weer bijna twee weken geleden dat wij de Pijp gedag zeiden. Ik dacht dat ik het hevig zou missen, misschien niet zo goed zou kunnen slapen, maar niets is minder waar. Dit huis geeft rust.
Misschien komt het gemis later, maar op dit moment geniet ik gewoon.

Er staan nog wel wat kloteklussen op stapel. Zo hebben we nogal wat troep in het oude huis achtergelaten, als in een wasmachine en koelkast, die nog weggehaald moet worden. En in het nieuwe huis hebben we alleen de woonkamer op orde, de rest van de kamers behoeven nog nieuwe meubels.

Maar als je ziet hoe parmantig ons jongetje achter zijn babywalker door de kamer stapt, dan is het helemaal goed. Er is rust. Er is ruimte. En dat is alles wat we nodig hebben.

Aukje elders

» Emma de tranentrekker

Het was notabene in die vreselijke Blokker dat het stralende bleke gezicht van Emma me toelachte. Ze lag daar voor 7,50 in de aanbiedingenbak. Net uitgekomen en nu al een afdankertje.

Ze was het niet waard. Want de BBC, die voorop loopt in het verfilmen van de boeken van Jane Austen, leverde wederom een meesterlijk werkje af. Met de mooie Romola Garai (Atonement) in de hoofdrol.

Eigenwijs
De vrouwen van Jane Austen zijn intelligent, eigenwijs en een tikkeltje recalcitrant. Ze hoeven niet te trouwen, gunnen anderen dit genot en willen niet vastzitten aan de marionettentouwtjes van society. Toch vinden ze altijd aan het eind van het verhaal hun eigen match made in heaven. Eind goed al goed.

Zo ook Emma. Ze woont met haar oude vader in een kast van een landhuis en vindt zichzelf een uitblinker in het koppelen van vrienden. Dat levert goede trouwresulaten op, maar in deze serie uit 2009 vergist ze zich hevig waardoor ze niet met geluk strooit, maar met verdriet.

Lees verder op Eeuwigweekend.nl.

  |
» Francien van Tuinen 'Celebrating Rita Reys'

“Mij is gevraagd meer te vertellen op het podium,” zegt zangeres Francien van Tuinen met een glimlach, “anders is het zo saai.” Het blijkt één van de vele briljante ingrediënten te zijn voor een geslaagde avond. De anders zo in zichzelf gekeerde zangeres kruipt uit haar schulp. Je vraagt je af waarom ze dat nooit eerder deed, want ze krijgt hiermee een sterkere binding met het publiek dan wanneer ze alleen maar zingt.

Vanavond is ze ‘Celebrating Rita Reys’. De tip die ze het publiek meegeeft is om alle cd’s van dit jazzfenomeen te gaan beluisteren. Ze is er door geïnspireerd en zingt deze avond een selectie van haar opgenomen nummers, beginnend met ‘Detour Ahead’.

Lees verder op Cultuurpodiumonline.nl.

  |