Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Over gaten en frisse winden

Donderdag 28 April 2011 at 8:13 pm

"Ik ben blij dat je op deze manier weggaat," zeg ik haar bij het afscheid nemen. Als je net twee collega's hebt begraven, is het bijna een zegen als iemand weggaat gewoon omdat ze een andere baan heeft.
Maar het slaat wel weer een gat in de toch al zo instabiele afdeling. En hoewel ik altijd pleit voor frisse winden onder het personeel, voel ik me soms net een vreemde tussen mijn collega's.

Toch is de afdeling er op sommige punten relaxter op geworden. De nieuwe collega's zijn prettig om mee samen te werken, ze doen extra hun best en ik krijg zelfs meer informatie dan waar ik om vraag.
Op dat punt mis ik de gehaaide tantes niet.
Op andere punten wel.
Puur vanwege het simpele feit dat ze er altijd waren.

Hoe de verzuchting werkelijkheid werd

Dinsdag 26 April 2011 at 8:20 pm

Toen lief en ik mijmerden over een eigen kindje, verzuchtten we hoe fijn het zou zijn als we met zo'n kleintje in huis 'gedwongen' werden meer dingen buiten de deur te gaan doen. Want lief en ik waren ongelooflijke computerplakkers. En dat waren we best wel een beetje zat.

Inmiddels is het kindje bijna 16 maanden en is onze verzuchting werkelijkheid geworden: we hebben geen vaste computerplek meer en gaan er, zeker met dit mooie weer, op uit. Zitten we opeens met onze kont op het terras van een geitenboerderij, of fietsen we in de brandende zon langs het water.

Al bij de eerste zonnestralen verschijn ik gebruind op mijn werk in plaats van aan het eind van de zomer en heeft lief zijn groene vingers ontdekt.
Het kind gaf ons ook de ruimte om het licht toe te laten: het nieuwe huis bevat een raampartij waar je u tegen zegt, mét aangrenzend terras.

En toch blijft het lastig onze gewoonte op te geven. Hangen we regelmatig 's avonds met de laptop op de bank. Maar wel nadat we onze portie vitamine zon binnen hebben gekregen. En dat hangt tóch een stuk lekkerder.

Dylan op het terras

De huishoudelijke klus als wondermiddel

Dinsdag 12 April 2011 at 12:52 pm

Mijn abonnement op de Psychologie Magazine is opgezegd. Ik heb geen behoefte om nog geld te steken in een blad dat zichzelf herhaalt. Koppen als 'stoppen met piekeren' en 'mindfulness' pronken té regelmatig op de cover. Leuk voor wie het nog niet kent, vervelend voor wie er al tig keer over heeft gelezen.

Toch betrapte ik ze laatst op iets nieuws dat me aansprak. Voor wie worstelt met mediteren, of mindfulness maar niks vindt, is er de huishoudelijke klus. Gewoon je handen uit je mouwen steken! Dat komt omdat we nog zo verweven zijn met de oermens. Die kluste met direct resultaat. En dat directe resultaat, dat is juist zo goed voor ons. Dát doet ons beter voelen.

Interessant ook is het boek 'Getting things done', over efficiënter werken. Opdracht van het werk om het boek te lezen. Met enige tegenzin, want het hoeveelste boek over ontspannen werken is dit wel niet?
Maar toch werd ik in het begin al gegrepen door de auteur. Hij noemt ons brein dom. Een voorbeeld: je merkt dat de batterij van de afstandsbediening op is. Je brein is niet zo slim om daaraan te denken op het moment dat je in de winkel bent. Zo denkt het brein ook steevast aan werkgerelateerde zaken als je niks met die gedachten kunt. Ja, wakker liggen.
Met een efficiënt systeem van vastleggen ontlasten we ons brein en hoeven we er niet meer aan te denken. Proef op de som nam ik gisteravond. Ik was enkele zaken vergeten, die ik vandaag in orde móest maken. Het spookte door mijn hoofd, maar ik wist ook zeker dat ik het de volgende ochtend zou zijn vergeten.

Mobiel gepakt en een sms naar mezelf gestuurd. Et voilà, mijn malende gedachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Ik begin steeds meer te geloven in het reorganiseren van mijn werksysteem. En dat klusjes doen zo gek nog niet is.

Aukje elders