Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Snik, het is heet

Maandag 28 Mei 2012 at 3:20 pm

In ons vorige huis was ik al 10 x doodgegaan van de hitte. Toen ik daar nog woonde en het een paar dagen achtereen 30 graden was, hing ik lamlendig en zwetend op de bank met de gordijnen dicht tegen de felle zon.
Geen pretje, zodat ik tegen de zomer opkeek. Vooral omdat er geen ontsnapping mogelijk was. Verkoeling kun je heus wel zoeken: in de koeling van de supermarkt, in de airco op het werk, in het water aan het strand. Maar uiteindelijk kom je altijd weer terug in dat snikhete huis waar slapen niet lukt omdat je je bed uitdrijft.

Ik heb dan ook al 100 x geroepen hoe blij ik ben dat we zijn verhuisd. De zon staat niet op de slaapkamers, waardoor het daar rond de 23 graden blijft. De schuifpui naar het terras staat vanaf ‘s ochtends vroeg wagenwijd open. Op het heetst van de dag verdwijnt de zon achter het appartementengebouw dat veel schaduw creëert. Kindje speelt er zonder pamper, om hem op het potje te krijgen. Als we niet op het terras spelen, hangen we op een rustig onbekend strandje met een aangenaam briesje.
Prikbeesten zijn hier nauwelijks te bekennen.

Ik vind dit weer dan ook prima. Heb geen problemen met slapen en in plaats van lamlendig op de bank te hangen plant ik aardbeienplantjes of zit ik op het strand. In de schaduw, dat dan weer wel.

Plantjes water geven

De achterkant van een schilderij

Zaterdag 12 Mei 2012 at 08:13 am

Omdat er op zondag een beurs was in Antwerpen over sci-fi, fantasy en horror, reisden lief en ik af naar de Belgische stad. En omdat we dan toch al in Antwerpen waren, konden we net zo goed doorreizen naar Parijs. Dat deden we dan ook, de volgende dag. Maar niet voor we de ochtend na het bezoek aan de beurs (die voor niet-fans van starwarspoppetjes en mangastrips niet zoveel voorstelde) de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal bezochten waar schilderijen waren tentoongesteld van Rubens en Metsijs.

Het verbaasde me hoe prachtig het was de werken in een kathedraal te zien hangen en niet in een ‘saai’ museum. Hier versterkten het gebouw en de voorstellingen de sfeer, was het eigenlijk niet meer dan logisch om een kunstwerk hier te zien hangen. Zo hoorde het, zo was het bedoeld. Een voorstelling over Jezus in Gods huis. Passender kon het niet.

Veel van de werken waren drieluiken, waarvan de zijpanelen gesloten konden worden. Zoals de loeigrote altaarstukken, die voorheen boven het altaar hingen. Maar daar hingen ze nu niet. Ze hingen aan een zuil of stonden gewoon los in de ruimte. En dat gaf een bijzonder kijkje op de achterkant, waardoor de voorstellingen op de achterzijde van de zijpanelen óók aanschouwd konden worden.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

[wordt vervolgd]

Aukje elders