Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Hoe je versteld kan staan van jezelf

Dinsdag 05 Maart 2013 at 3:13 pm

Zoveel tijd als ik vroeger besteedde aan bloggen, zoveel tijd besteed ik nu aan het lezen van artikelen over gezonde voeding en het koken zelf.

Dat had ik mezelf tien jaar geleden, toen ik begon met bloggen, niet voor mogelijk gehouden. Ik en koken zijn namelijk nooit een succesvolle combinatie geweest. Ik word er simpelweg niet blij van.

De omslag kwam vijf jaar geleden, toen ik een jaar lang suiker- en koolhydraatvrij at. Destijds elimineerde ik vooral de suikers uit mijn dieet, zonder ze op een verantwoorde manier te vervangen. Het enige dat ik zelf maakte was lactosevrije yoghurt. En dat vond ik al een helse taak.

Daarna ging het een beetje mis. Ik werd zwanger en mijn lichaam veranderde. Inclusief darmen, die opeens tegen suiker konden. Hoewel dat niet wilde zeggen dat het nu wél goed voor mijn lichaam was (dat is het natuurlijk nooit), maar ik had geen opgezwollen buik meer. Althans, niet van gasvorming.
Dat effect bleef ook na de zwangerschap bestaan maar ebde na 2,5 jaar weg. Tijd om het suikervrije leven dus weer op te pakken.

Dat het anders moest dan vorige keer, dat was duidelijk. Ik wilde meer energie halen uit mijn eten. En omdat ik niet alles tegelijk kan, zeker niet met een kind om me heen, deed ik alles in stapjes. Ik begon met het maken van grote porties groente voor een week, die ik tijdens de lunch at. In februari voegde ik daar een supersmoothie aan toe. En ik voegde ‘sole’ toe (water met keltisch zeezout volgens dit recept).

En opeens krijg ik de smaak te pakken. Vind ik het geen moeite meer om veel te koken. Werkelijk, ik sta versteld van mezelf.

Wat eet ik dan zoal: – de dag start met een glas water met een theelepel ‘sole’ – half uur later supersmoothie – tussendoor: een groene appel – lunch: bakje groente met zelfgemaakte pindasaus, met twee gekookte eitjes – tussendoor: soep of yoghurt – avondeten (zonder koolhydraten) – ‘s avonds een sinaasappel of handje cashewnoten – voor het naar bed gaan een glas water met een theelepel ‘sole’.

Het gaat geleidelijk aan meer en meer in mijn systeem zitten. En dat is goed, want dan is de neiging om steeds in dezelfde valkuil vol suiker te stappen een stuk minder.
Of dit mijn ideale manier van eten is weet ik nu nog niet, want de griep vertroebelt het blikveld. Maar dat het goed voelt, dat is een ding dat zeker is.

Aukje elders