Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Dagelijkse woorden #24

Dinsdag 06 Maart 2012 at 9:10 pm

Ach ja, we moesten er ook maar eens aan geloven. The Muppets.


Een film die leuk wegkijkt maar daarna de vergetelheid induikt. Met een niet zo bijzonder verhaal en niet zulke bijzondere hoofdrolspelers. Best grappig, maar meer ook niet.

Dagelijkse woorden #21

Donderdag 01 Maart 2012 at 7:04 pm

Als er dan enig voordeel is van het ziekzijn tijdens de vakantie, dan is het wel het filmkijken. Ik keek een kostuumdrama, nog een kostuumdrama, een historisch drama én Blue Valentine:


Een film met Ryan Gosling (mijn held) en Michelle Williams (van Dawson’s Creek tot groot actrice).
Bijna alle films gingen over het hetzelfde: het vechten voor de liefde. Het liefdesverhaal van Blue Valentine raakte me het meest. Het was intiem gefilmd en traag verteld zonder het gevoel te hebben dat het traag wás. De voorgeschiedenis van hun relatie ontvouwde zich langzaam maar zeker en ik zat er bovenop.
Heel, heel, heel erg mooi.

Metime-dag

Vrijdag 06 Mei 2011 at 8:47 pm

Bos

Nadat ik op 5 mei een stuk bos op de slaapkamermuur had geplakt, was het op 6 mei tijd voor mezelf. Geen lief, geen kind, just me.
Dat betekende wel dat ik de avond ervoor goed moest nadenken over wat ik wilde gaan doen, want zulk soort dagen zijn bijzonder zeldzaam.
Het huis verder inrichten?
Zwemmen?
De hele dag in bed blijven liggen?
Een boek lezen?
Naar de bioscoop?
Lunchen met een vriendin?
Struinen in mijn oude buurt?

Het werd de bioscoop. 's Ochtends. Goedkoop kaartje, weinig publiek en een mooie film. Never let me go. Trailertje:

Goede keus dus. Aan het eind moest ik wel even een traantje wegpinken. Niet handig: met mijn ontstoken ogen zag het er meteen uit alsof ik de hele film lang had gehuild. Helaas had ik nog geen zonnebril om het te camoufleren: die ligt nog ergens in een onuitgepakte verhuisdoos.

Daarna toog ik met rode ogen en enorme wallen de stad in, want hé, de ik-heb-eindelijk-metime-dag moest wel goed besteed worden.

Na een uurtje drukte zocht ik de rust van mijn nieuwe buurt weer op. Om thuis even de vermoeide rode ogen te sluiten alvorens het kind op te halen.

Het was mijn metime-dag. Er komen nog een paar metime-dagen aan. Ik hoop op een fitter lijf, zodat ik meer kan genieten van wat ik onderneem.

Wat zou jij doen?

Dinsdag 30 November 2010 at 07:22 am

Stel. Je bent op skivakantie, het is avond en de skilift is normaal gesproken tot 22 uur open. Vanwege het opkomende slechte weer sluit de skilift eerder, maar jij en je twee vrienden weten de liftbediende over te halen om voor een laatste ritje naar boven te gaan.

De tocht naar de top duurt lang. Het is donker en koud. Beneden aan de berg verlaat de liftbediende zijn post omdat zijn baas hem wil spreken. Een andere bediende neemt het over, weet dat er nog drie mensen verwacht worden en stopt de lift wanneer er drie mensen beneden zijn.

Alleen zijn het de verkeerde drie.

Jij zit nog in de lift. Met je vrienden. Op zo'n vijftien meter van de grond. Zonder mobiel. De kabel waar de lift aan hangt is scherp en snijdt door je handschoenen. De lift wordt ondersteund door palen met een trap, maar deze zit een fiks aantal meters verderop. Bovendien liggen eenmaal beneden hongerige wolven op de loer. Een storm steekt op. Niemand hoort je hulpgeroep.
De lichten gaan uit. Het is zondagavond, de lift gaat pas op vrijdag weer open. Je moet ontzettend nodig plassen. Het wordt kouder en kouder. Je gezicht bevriest.

Wat zou jij doen om jezelf uit deze benarde positie te bevrijden?

Frozen

Zomergastfilm: welke zou jij doen?

Woensdag 11 Augustus 2010 at 2:22 pm

In navolging van Elsbeth stel ik mezelf ook de vraag wat mijn zomergastfilm zou zijn en waarom. Ik ga voor 'Beautiful Thing' uit 1996: in een milieu waar homosexualiteit niet geaccepteerd is bloeit een liefde tussen twee buurjongens op.
En waarom het dan zo'n goeie film is? Nou, omdat:

- de manier waarop ze hun liefde voor elkaar ontdekken en er gestalte aan geven meer dan ontroerend is;
- het, ondanks de rauwheid van een Londense achterstandswijk, een feel-good movie is
- de acteurs niet zijn gecast op mooiheid, maar op de schoonheid van hun sprekende gezichten
- een homosexuele liefde in een achterstandswijk gedoemd is om te mislukken, maar zij de lef en de wil tonen om het te laten slagen
- niet veel mensen de film kennen terwijl het een groot publiek waardig is

Trailer!

En dan natuurlijk de vraag welke film ú als zomergast zou kiezen!

Filmpjus (20)

Woensdag 09 December 2009 at 07:08 am

1. Up (2009)
Ik had aanvankelijk helemaal geen zin om deze film te zien. Animatie + oud mannetje in de hoofdrol = saai. Toch? Maar wat had ik het mis! Zo ontzettend gruwelijk mis! Deze animatiefilm van Pixar imponeert op alle fronten en staat niet voor niets nu al in de top 250-lijst van beste films op IMDB. Wat helpt is dat de film begint met het ontstaan van de liefde tussen een jongen en een meisje. Hierdoor begrijp je de achtergrond van het oude chagrijnige mannetje dat samen met zijn huis op avontuur gaat en daarbij per ongeluk een overenthousiaste woudloper meeneemt.

Up

2. Pride and Prejudice (1995)
Wie fan is van kostuumfilms, zoals ik, mag deze BBC-verfilming van het bekendste boek van Jane Austen niet overslaan. Het boek is meerdere keren verfilmd, maar deze versie uit 1995 wordt gezien als de beste. Bestaande uit zes afleveringen van elk ca. 40 tot 50 minuten met Colin Firth als Mr. Darcy. "Pas op dat je niet verliefd wordt op Mr. Darcy," waarschuwde een collega mij, maar aan elke Mr. Darcy verlies ik genadeloos mijn hart.

2009-12/prideandprejudice.jpg

3. Barry Lyndon (1975)

Een kostuumdrama van Stanley Kubrick. Meest opvallende aan dit drie uur durend epos over Barry Lyndon is dat de film uit 1975 komt. Ik had dit van tevoren niet gelezen en het is me geen moment opgevallen. Tijdloos dus en goed voor vier Oscars. De beelden zijn à la Kubricks: een aaneenschakeling van mooie plaatjes en erg gedetailleerd. Dat laatste staat garant voor een niet-vervelende traagheid.

Het verhaal volgt Barry Lyndon, geboren als Redmond Barry, een boerenzoon in Ierland. Hij kan het niet verkroppen dat zijn grote liefde Nora (zijn nicht) wil trouwen met een Britse legerkapitein en daagt hem uit voor een duel. Hij wint en wordt gedwongen op de vlucht te slaan, wat het begin is van een reis vol avonturen. Het verhaal wordt op het eind afgekapt omdat er simpelweg geen informatie meer beschikbaar is over het leven van Barry Lyndon. Daardoor moet je als kijker berusten in wat je hebt mogen zien, en niet nadenken over wat er nog meer is te vertellen over deze interessante, vastberaden jongeman die zich opwerkte tot de hogere klasse, maar ook hard naar beneden viel.

Barry Lyndon

4. Pride and Prejudice (2005)
Nóg een keer Pride and Prejudice, dit keer de film uit 2005. Met 'centenbakkie' Keira Knightley als Elizabeth Bennet en Matthew Macfadyen, die we kennen van de verfilming van het Charles Dickens boek Little Dorrit, als Mr. Darcy. Maar nog interessanter is de rest van de cast: Donald Sutherland als de immer rustige en humoristische Mr. Bennet, Judi Dench als de vreselijk omhooggevallen tante van Mr. Darcy en Brenda Blethyn als de hypernerveuze Mrs. Bennet. Ook grote namen doen dus graag mee in verfilmingen als deze.
Zoals verwacht kan de film niet tippen aan de serie uit 1995, maar vervelend om naar te kijken is het zeker niet. Alleen dat centenbakkie van Keira werkte mij meermaals op mijn zenuwen.

2009-12/pride-and-prejudice-dvdcover-2005.jpg

5. Home (2008)
Films waarin Isabelle Huppert de hoofdrol speelt vind ik bij voorbaat al interessant. En Home is een pareltje. Toegegeven, ze is hier wel erg mager en nu ze wat ouder wordt is de combinatie mager en rimpels niet altijd even mooi, maar acteren kan ze als de beste.
In Home speelt ze een neurotische moeder die samen met haar man en twee kinderen aan de rand van de snelweg woont. Niet dat ze last hebben van die snelweg: deze is al tien jaar in aanbouw. Maar opeens gaat het allemaal heel snel en op een dag raast het verkeer zonder pardon langs hun huis. En erger nog: moeten ze de met gevaar voor eigen leven de snelweg oversteken omdat er geen naastgelegen weg naar hun huis loopt.
Het gezin wordt gek van de lawaaioverlast, maar ook van de moeder die het vertikt om te verhuizen en koste wat het kost hun oude leventje in stand wil houden. En daar gaat ze heel, heel ver in.

Home

6. Stella (2009)
In het Parijs van de jaren '70 volgen we de 12-jarige Stella, die opgroeit tussen (dronken) volwassenen en lawaaioverlast aangezien haar ouders een café runnen. Op school valt ze uit de toon door haar (overigens hippe) kleding en zwijgzaamheid. Desondanks raakt ze bevriend met Gladys, een meisje uit een modelgezin. Waar Stella vooral voor zichzelf zorgt omdat haar ouders nauwelijks weten in welke klas ze zit en of ze huiswerk heeft, geniet Gladys een keurige opvoeding met literatuur op het programma.
Regisseuse Sylvie Verheyde gebruikte haar eigen jeugd als voorbeeld voor deze film en weet de aandacht van de kijker van meet af aan vast te houden.

Stella

7. Les Grandes Personnes (2008)
Een film die niet snel zal opvallen, maar wanneer je de moeite neemt om deze te bekijken toch weet te verrassen. De verhaallijn heeft weinig om het lijf, maar de details maken het interessant. Zoals de verhouding tussen vader en dochter: hij die de controle wil houden, zij die hem wil plezieren maar tijdens een uitstapje naar Zweden eindelijk durft te gaan puberen. Dit onder toeziend oog van twee dames die van het leven genieten maar ook zo hun eigen problemen hebben. En daarbij de vader ongemerkt ook iets leren: ook hij laat de controle even los om het leven tot zich te nemen zoals het zich voordient. Maar niet te lang. Stel je voor.

Les grandes personnes

7. Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour (2006)
Het was voor koningen als Lodewijk XV van Frankrijk heel normaal om naast hun huwelijk een maîtresse er op na te houden. Bekendste maîtresse van Lodewijk XV was Jeanne Poisson, een intelligente vrouw uit een minder goed milieu. Geaccepteerd werd ze dan ook niet aan het hof, maar toch wist ze zich op te werken waardoor ze zich als meest invloedrijke vrouw aan het hof profileerde. Waar Lodewijk XV besluiteloos was, nam zij beslissingen en adviseerde hem. Ook was ze niet populair bij het volk, mede omdat ze verantwoordelijk werd gehouden voor de Zevenjarige Oorlog die slecht afliep voor Frankrijk.
Deze tweedelige serie biedt een interessante kijk op het leven van toen met alle pracht en praal, maar ook met alle moeilijkheden.

Jeanne Poisson

8. Far from heaven (2003)
Cathy Whitaker (Julianne Moore) leidt het perfecte leven. Ze is vrouw van een succesvolle zakenman, woont in een groot huis, heeft twee leuke kinderen en een hoge sociale status. Haar wereld stort echter in elkaar wanneer ze haar man in zijn kantoor al zoenend betrapt met een andere man. Dat is sowieso al lastig, maar omdat het verhaal zich afspeelt in de jaren '50 waar homoseksualiteit als een ziekte wordt gezien, is het iets wat angstvallig verborgen moet worden gehouden.
Ze heeft echter behoefte aan iemand waar ze mee kan praten, en kan niet terecht bij haar vriendinnen, maar wél bij haar afro-afrikaanse tuinman. Wanneer ze samen met hem op pad gaat, zijn de roddels niet meer te stoppen. Bovendien wordt de omgang met een kleurling niet geaccepteerd, net zomin als de omgang van een kleurling met een blanke. Dubbel zoveel problemen dus.
Het verhaal is een tikkeltje gezapig, kabbelt voort maar blijft interessant door het tijdsbeeld.

9. Coco Chanel (2008)
Shirley MacLaine strijkt alle eer op als de oudere Coco Chanel, maar degene die de show steelt en schandalig genoeg te weinig aandacht heeft gekregen, is de ontwapende Barbora Bobulova als de jonge Coco. Met haar heb je in deze tv-serie te maken, zij máákt de serie tot een succes, waarin de oude Coco terugkijkt op haar leven. Een waarheidsgetrouwe verfilming die piekfijn in orde is.

Barbora Bobulova

10. Amos & Andrew (1996, m.)
De belangrijke schrijver Andrew (Samuel L. Jackson) heeft een huis gekocht en op de avond dat hij zijn intrek neemt, ziet de politie hem aan voor inbreker. Om hun fout te verdoezelen, sturen ze er een echte dief, Amos (Nicolas Cage) op af. Amos & Andrew gaan echter een samenwerkingsverband aan en dat leidt tot hilarische situaties. Oppervlakkig, maar goed te pruimen vermaak.

11. Winterstilte (2008)
Hier moet je van houden. En het is niet dat ik er per se niet van houd, maar ik kon er weinig mee. Winterstilte is namelijk een kunstproject waarbij we een moeder en vier dochters volgen tijdens een jarenlange periode van diepe rouw nadat de man des huizes is overleden. Dat resulteert in een zwijgen in een streng religieuze en winterse omgeving. Maar de vrouwen hebben zo hun eigen verlangens, die worden vervuld door mysterieuze mannen met hertenkoppen.
Het is dus vooral mooie plaatjes kijken en weten waar je aan begint, want een makkelijke weg-kijk-film is dit zeker niet. 

12. The Pallbearer (1996)
Dit is zo'n film die je kijkt wanneer je ziek in bed ligt en lichte kost voorgeschoteld wilt krijgen. Geen bijster interessante film dus. Maar dat weet je van tevoren met acteurs als David Schwimmer (die we kennen van Friends) en Gwyneth Paltrow. Kijk, om de laatste hoef je een film niet te laten, om de eerste wel.
Tom (David Schwimmer) is al sinds highschool verliefd op Julie (Gwyneth Paltrow), maar zij zag hem niet staan en erger nog: zich hem ook niet herinnert als ze elkaar jaren later opnieuw ontmoeten. Tom vindt troost bij de moeder van een overleden klasgenoot die hij niet kende. En zoals vaak met dit soort verhalen komt het tot een voorspelbare climax waarna alles toch soort van goed komt.

Om naar uit te kijken

Maandag 07 September 2009 at 07:25 am

De Freakshow-saga van Darren Shan sloeg in als een bom, en ook ik was er aan verslaafd. Al jaren geleden las ik het laatste deel, inmiddels is er van de eerste een film gemaakt die vijf november uitkomt. Mooie sfeer, alleen, wat ik al eerder zei op mijn log, de vampier Mr. Crepsley (gespeeld door John C. Reilly) komt qua uiterlijk totaal niet overeen met het karakter uit het boek. Tegenvaller, maar voor de rest ziet de trailer er zeer veelbelovend uit!

Filmpjus (19)

Dinsdag 11 Augustus 2009 at 07:12 am

(m. = op mobiel gekeken)

1. The Shawshank Redemption (1995, m.)
Ondanks dat de film aanvoerder is van de IMDB-lijst, toonde ik nooit interesse. Tot de film beschikbaar was om op mijn mobiel te kijken en dat kijkt best lekker hoor. Even een half uurtje voor het slapen gaan, op het terras of in het park een stukje film kijken is heel relaxt. En wat ik niet verwachtte gebeurde bij deze film: it blew me away.

The Shawshank Redemption

Bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) belandt in de cel voor moord op zijn vrouw en haar minnaar. Of hij het daadwerkelijk heeft gedaan, blijft lang onduidelijk. Bovendien, iedereen die in de gevangenis zit is 'onschuldig'. Hij raakt bevriend met 'Red' (Morgan Freeman), de man die alles voor je kan regelen.

De jaren verstrijken, er vindt geweld en verveling plaats, maar uiteindelijk vindt Andy zijn plekje in de bibliotheek. Zijn gesloten karakter maakt van hem een mysterie, zelfs voor zijn beste vriend en zeker voor de gevangenisdirecteur die graag gebruikt maakt van zijn vaardigheden als bankier.

Deze film beneemt je de adem, neemt je mee in een 'flow', prikkelt en verbaast. Eén van de beste films ooit gemaakt als je het mij vraagt en terecht de nummer 1 van de IMDB-lijst.

2. Knowing (2009)
Wanneer je niets verwacht, valt het alleszins mee. Dat overkwam mij bij Knowing. Wéér zo'n apocalyptisch verhaal op z'n Hollywoods, wéér een vader met een zoontje. Maar Knowing greep me bij mijn lurven en liet me niet meer los. Gelukkig kan Hollywood het nog.
In deze film krijgt astrofysicus John Koestler (Nicolas Cage) via zijn zoon een document in handen met daarop voorspellingen van rampen. Vijftig jaar geleden gemaakt door een vreemd meisje, Lucinda, met wier dochter hij contact zoekt, want de laatste ramp is nog niet voltrokken.
Uiteindelijk blijkt Knowing een modern Adam en Eva verhaal te zijn die mij boel ontroerde en qua verhaal heel goed in elkaar zit.

Knowing

3. Doubt (2009)
Meryl Streep is allang niet meer de actrice waar je een doos tissues voor nodig hebt om haar te zien spelen. Ze heeft namelijk een ongekend komisch talent én kan heel ingetogen spelen. Dat laatste doet ze in Doubt, waar ze de starre en afstandelijke Sister Aloysius Beauvier speelt, het hoofd van een nonnenschool. Het is 1964 en ze hanteert een strak regime, in tegenstelling tot Father Flynn (Philip Seymour Hoffman), een charismatische parochiepriester die wel erg close is met één van de leerlingen. En laat die leerling nog zwart zijn ook.
Een andere non (Amy Adams) vermoedt dat Father Flynn de grens overschrijdt en licht Sister Aloysius in. Zekerheid van ontucht is er niet, alleen maar twijfels. Doubt.

Doubt

4. The Boy in the Striped Pyjamas (2009)
'De fatale kracht van onwetendheid' noemde ik mijn recensie over deze film. Gebaseerd op het boek van John Boyne, zien we de achtjarige zoon, Bruno, van een nazi-commandant in oorlogstijd verhuizen naar een huis aan de rand van het bos. Bruno verveelt zich en ontdekt al snel dat aan de andere kant van het bos een hek staat met daarachter ook een achtjarig jongetje. In gestreepte pyjama, dat wel. Ondanks het hek sluiten ze vriendschap. En ondanks hun ontmoeting blijft Bruno in het ongewisse over de precieze situatie. Iets dat het gezin aan het eind van de film duur komt te staan. Een zeer indrukwekkend en ontroerend drama.

2009-08/theboyinthestripedpyjamas.jpg

5. House of Sand and Fog (2004, m.)
Dit was de eerste film die ik keek op mijn mobiel en die me meteen in zijn greep had, ondanks het kleine scherm. Kathy (Jennifer Connelly) maakt een zware tijd door nadat haar relatie is gestrand. Daardoor ziet ze een belangrijke brief over het hoofd waarin, overigens onterecht, staat aangegeven dat ze nog een bedrag moet betalen. Omdat ze geen actie onderneemt, staat op een dag politie bij haar op de stoep om haar huis en spullen in beslag te nemen.
Nog voordat Kathy stappen kan ondernemen is het huis verkocht aan een Iraanse immigrant (Ben Kingsley), zijn vrouw en zoon. Kathy reageert emotioneel, krijgt daarbij hulp van een politieman die zich de situatie aantrekt (en natuurlijk gewoon voor haar valt) en het ene drama na het andere drama ontvouwt zich. Uiteindelijk leidt het tot een tragisch einde en een verdomd goede film.

House of Sand and Fog

6. Chinatown (1974, m.)
Een jonge Jack Nicholson en Faye Dunaway in een thriller, geregisseerd door Roman Polanski (het was de laatste film die hij in Amerika opnam). Grote namen dus, iets dat garant staat voor een goede film? In dit geval wel. Hoewel de film mij niet van begin tot eind kon boeien, staat hij niet voor niets in de top 250 van IMDB.
Privé-detective Gittes (Jack Nicholson) gaat op verzoek van de vrouw van een bekende man in het watermanagement op zoek naar bewijs voor zijn vreemdgaan. Al snel blijkt dat de vrouw een bedriegster is. Hij komt in contact met de echte vrouw van de watermagnaat, en even later blijkt haar man vermoord te zijn. Gittes bevindt zich al snel in een web van een gevaarlijke samenzwering en doet bizarre onthullingen.

Chinatown

7. A Bronx Tale (1995, m)
Normaliter laat ik maffiafilms met alle liefde achterwege. Ik heb er gewoon niet veel mee. Maar hé, zoveel films zijn er niet voor m'n mobiel (legaal) beschikbaar, en het kijkt zo lekker weg, én lief raadde de film aan, dus toch maar een poging gewaagd.
Die was niet voor niets.
We volgen de Italiaanse jongen Calogero die in The Bronx opgroeit tussen de maffia. Zijn vader probeert hem koste was het kost bij de foute mannen weg te houden. Maar wanneer de jongen tegenover de politie zijn mond houdt over een schietpartij en de dader, de grootste maffiabaas (Sonny) uit de buurt, niet aanwijst, is hij een held en wordt warm onthaald door Sonny. Zijn vader is terughoudend, maar Calogero leert veel wijze levenslessen van Sonny. Mooi relaas over een jongen die opgroeit in een harde wereld.

a Bronx tale

8. Wonder Boys (2000)
Michael Douglas als professor en schrijver die zich ontfermt over een puber met een talent voor schrijven. Hij is verlaten door zijn vrouw, de drank is zijn beste vriend en een studente die hij in huis heeft genomen maakt avances. Hilarische en ontroerende gebeurtenissen volgen zich op zonder dat de film al te komisch of dramatisch wordt.

Wonder Boys

9. Zoolander (2001, m.)
Ook al een film die ik niet zelf uitgekozen zou hebben om te gaan kijken. Op dvd dan, want, op de mobiel was ik wederom te porren. En weer geen tegenvaller! Kostelijk vermaakt met deze parodie op de modewereld, waarin Ben Stiller niet alleen de hoofdrol speelt, maar de film ook regisseerde en het verhaal bedacht. 

10. The Librarian: The Curse of the Judas Chalice (2008, m.)
Aardige film in de sfeer van National Treasure en de Da Vinci. Met in de hoofdrol die leuke dokter uit ER, Noah Wyle. Dit is het derde deel van de filmserie 'The Librarian', waarin hij in aanraking komt met vampiers. De historie loopt als een rode draad door het verhaal, maar verder stelt het allemaal niet zo veel voor.

11. Charlie Bartlett (2008)
Upcoming acteur Anton Yelchin zet een inventief rijkeluiszoontje, genaamd Charlie Bartlett neer. Hij verzint allerlei manieren om op school populair te zijn, of liever gezegd: om pesterijen te ontwijken. Dit doet hij door zich in het illegale circuit te begeven. Wanneer hij wordt betrapt, wordt hij van de privé school gestuurd en zit er niks anders op om naar een openbare school te gaan. Ook hier droomt hij van aandacht en roem en verzint allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen. Geen hoogvlieger deze film, maar vermakelijk is 'ie absoluut.

2009-08/charlie_bartlett.jpg

12. Tomb Raider (2001, m.)
Lief zei dat het mondje van Angelina Jolie went. Nou mooi niet. Wat heb ik me zitten ergeren aan het softpornomondje, haar minzame lachje en haar over-the-top opgepompte borsten. Leuk voor de mannen misschien, maar ik word er niet warm of koud van. Een middelmatige film, waarin Angelina Jolie samen met haar concurrent op zoek gaat naar de helften die samen een driehoek vormen. De 'eigenaar' van die driehoek krijgt magische krachten over dood en leven. Toegegeven, de effecten zijn spectaculair. Bovendien speelde ik zelf eerder al het spel op de Playstation, waardoor de film één en al herkenning en een verdieping van het spel was. Maar een goede film? Nee. Verre van zelfs. Laat Angelina Jolie maar kindjes adopteren, daar is ze vast beter in dan acteren.

Nee, geen iPhone

Dinsdag 23 Juni 2009 at 07:16 am

Bijna iedereen die ik ken is inmiddels verslingerd aan de iPhone, en kan niet anders zeggen: ik ook. Maar aan die verslingerdheid hangt een prijskaartje en dát heb ik er niet voor over. Dus verlengde ik mijn spotgoedkope abonnement en bestelde gratis een spiksplinternieuwe telefoon van Sony Ericsson: de W995. Na mijn bestelling kwam opeens de nieuwe iPhone uit en werd die oude wel erg goedkoop in de losse verkoop, maar ik liet het maar zo. Over twee jaar weer een kans.

W995

Maar toen ik zaterdag mijn nieuwe mobiel ontving, zat ik toch wat beteuterd te kijken naar het apparaat. Ik was inmiddels ook al zo gewend aan de iPhone omdat lief er eentje bezit, dat ik toch het gevoel had een miskoop gedaan te hebben. Desondanks begon ik maar met het verdiepen in het apparaat, dat ik vooral gekocht had vanwege de 8.1 megapixels camera. Kan de iPhone niet tegenop!
Toen ik merkte dat het scherm meedraait als ik de telefoon draait, was ik al iets blijer. Kan de iPhone namelijk ook. Bovendien heb ik G3 en als klap op de vuurpijl las ik dat ik films kan downloaden om op mijn mobiel te kijken. Even was ik bang dat ik dat niet zou kunnen omdat een Sony Ericsson niet aangesloten kan worden op een Mac. Maar gelukkig liegt de handleiding ook wel eens (of vermelden ze het gewoon niet) en kan ik gelukkig net als elke Windows-gebruiker films op mijn mobiel zetten. Per maand wordt een aantal films aangeboden en inmiddels heb ik de eerste al achter de kiezen: House of Sand and Fog. Een film kijken op een klein schermpje is niet ideaal, maar zeker niet vervelend.

Dus na een dag kon ik toch zeggen dat ik blij ben met mijn nieuwe aanwinst. Maar na afloop van dit contract wil ik toch echt wel een iPhone!

Filmpjus (18)

Zondag 14 Juni 2009 at 07:18 am

1. Star Trek (2009)
Met stip op 1, Star Trek. Wanneer je fans niet teleurstelt, betekent het dat er een goed product is afgeleverd. En dat is hier het geval. Bovendien heb ik een zwak voor verhaallijnen uit de serie die in de film verwerkt zijn, zoals de terugkeer van Leonard Nimoy die Spock in de eerste serie speelde en de ontwikkeling van de legendarische Captain Kirk die we op jonge leeftijd leren kennen als een drinkgrage vechtersbaas.

Star Trek

2. The Reader (2009)
Een niet al te fijne film die veel emoties losmaakt. Die emoties zijn niet altijd positief: vijf minuten na het begin zat ik al met een gevoel van walging in de bioscoopstoel. De hoofdpersoon, gespeeld door Kate Winslet, is on(be)grijpbaar en dat irriteerde me mateloos. Een beklemmende en indringende film die moeilijk laat beklijven.

2009-06/readermsg-24266-380x252.jpg

3. La Crème (2007)
Zeer vermakelijke film over een verkoper die naarstig op zoek is naar een baantje en op een dag een onbekend potje crème in zijn badkamer vindt. Hij smeert wat crème op zijn gezicht en opeens iedereen ziet hem aan voor een beroemdheid. Welke beroemdheid dat is vullen ze zelf in, maar hij krijgt behoorlijk wat gedaan van mensen en dat is wel eens prettig voor een arme sloeber. Hoe vaker hij smeert, hoe meer crème hij nodig heeft om hetzelfde effect te bewerkstelligen en dat brengt hem in vervelende situaties. Prachtige parodie op onze eigen jachtige verlangens naar meer.

2009-06/creme-380x203.jpg

4. A film with me in it (2009)
Toeval bestaat niet. Of toch wel? Een man probeert bij zijn huisbaas een opknapbeurt voor zijn huis los te peuteren, maar de huisbaas (Keith Allen, vader van Lily) wil alleen maar geld zien. Uiteindelijk stort het huis geleidelijk aan in en neemt bezoekers per ongeluk mee in de puinhoop. Levend brengen ze het er niet vanaf, behalve de huurder en zijn vriend, die moeten kiezen voor eerlijkheid of verhulling. Hilarische film die in september 2009 in de Nederlandse bioscoop is te zien. 

A film with me in it

5. S.Darko (2009)
De film Donnie Darko was immens populair, S.Darko is een spin-off. Overigens zonder toestemming van de makers van Donnie Darko, die behoorlijk pissig waren over het resultaat. Want heel goed is het niet. Maar als de echte Darko-fans het geduld hadden om even rustig te kijken, hadden ze misschien de moed gehad om toe te geven dat het resultaat niet zo erg is als ze hadden verwacht. Het is namelijk best een leuke film, die gaat over het zusje van Donnie, Samantha, overigens door hetzelfde meisje gespeeld als in Donnie Darko. Ze is inmiddels 18 en aan het reizen geslagen. Ze heeft de raarste visioenen, zeker 's nachts, die in het teken staan van tijdreizen. Vaagheid ten top, net als bij Donnie, maar intrigerend op een bizarre manier.

S.Darko

6. Eagle Eye (2008)
Twee onbekenden van elkaar krijgen een bedreigend telefoontje van een mysterieuze persoon en leggen samen een lange reis af naar de persoon achter de stem. Stukje bij beetje ontvouwt zich het mysterie terwijl ze met behulp van de onbekende stem de politie te snel af zijn. Bedoeling is dat zij de stem gaan helpen, hoe en waarom weten ze niet. Wat er gebeurt als ze afhaken is echter duidelijk: dan komen niet alleen zijzelf, maar ook hun familie om het leven. Dus zetten ze door en ontdekken uiteindelijk wat voor verschrikking op hun staat te wachten. Wederom een spectaculaire uitwerking van de maatschappij waarin we leven.

7. Little Dorrit (2008)
Een BBC-serie, een kostuumdrama nog wel, die op de zevende plek eindigt? Het gebeurt niet vaak, maar het lukt Little Dorrit niet om hoger te scoren. Het is een verhaal van Charles Dickens en kennelijk spreken zijn verhalen mij niet aan. Alhoewel, het verhaal wel, maar de personages niet. Ze zijn te opvallend, te uiteenlopend, te cirque-du-freak-achtig. De twee hoofdpersonen, Amy Dorrit en Arthur Clennam zijn één van de weinige normale mensen in het verhaal en dé reden waarom ik de serie heb uitgezeten. De rest, zeker de enge moordenaar Rigaud en de vieze geluiden makende Mr. Pancks konden me gestolen worden. Desalniettemin een goed verhaal, over de familie van Arthur die inzake Amy een groot geheim met zich meedraagt. Niemand weet ervan, behalve de moeder van Arthur en haar bediende (ook al zo'n engerd).

Little Dorrit

8. Truffe (2008)
Science-fiction film van korte duur (75 minuten) die in zwart/wit is gedraaid. Door het broeikaseffect schieten in Montrael truffels als paddestoelen uit de grond. Truffels worden duur betaald en al snel is de wijk bevolkt met goudzoekers. Eén fabriek is uit op de monopoliepositie, rekruteert de goudzoekers en al snel zijn truffels een zeldzaam goedje en mag je blij zijn er nog een paar te vinden. Eén goudzoeker is onafhankelijk gebleven, en om hem draait het verhaal. Weer een bizarre uitwerking van onze huidige maatschappij? Reken maar! 

9. 100 Feet (2008)
Een film met onze eigen Famke Janssen, die haar man, een politieagent, uit zelfverdediging vermoordde. Niemand gelooft haar en ze wordt in het gevang gegooid. Na een aantal jaar mag ze het restant van de straf thuis uitzitten, waar ze 100 feet bewegingsruimte heeft door een enkelband met sensor. Haar overleden man neemt echter wraak en doet dat op hardhandige wijze. Zijn voormalige politiepartner, Shanks, houdt haar in de gaten en treft haar aan met diverse blauwe plekken en bloedingen. Omdat hij haar niet gelooft verzint ze smoesjes, tot er iemand in huis wordt vermoord. Geen onaardige film met een aardig concept, maar Famke kan de film met haar acteerprestatie niet dragen.

10. The Day the Earth Stood Still (2008)
Het apocalyptische aspect is prachtig, maar waarom kiezen de Amerikanen er keer op keer voor om een jongetje (of meisje) mee te laten spelen? Het is zó irritant! Al dat moralistische gedoe, weg ermee! Dit keer is het een jongetje van 11 (het zoontje van Will Smith) dat zijn ouders verloor en bij zijn stiefmoeder (Jennifer Connelly) woont. Op een kwade dag willen aliens de aarde overnemen omdat de mens zijn planeet vernietigt (ah, weer die uitwerking van onze maatschappij). "Maar in het heetst van de strijd gaan we vechten voor onze planeet," probeert Jennifer nog tegen alien Keanu Reeves die in het bezit is van een geweten. Maar of het helpt?

11. Hors de Prix (2006)
Audrey 'Amelie' Tautou speelt in Hors de Prix een mooi meisje dat date met rijke mannen en van hun geld en cadeaus leeft. Tot ze een man tegenkomt die werkelijk in haar is geïnteresseerd, en zij in hem. Maar hij is arm en zij verkiest geld boven hem, ook omdat ze niet wil toegeven verliefd te zijn. Uiteindelijk belandt hij in dezelfde business door het vriendje te worden van een rijke vrouw. Met z'n allen zitten ze in hetzelfde dure hotel te 'genieten' van luxe parties en gemaakte liefde. Tot hun echte liefde niet meer te ontkennen is. Hors de Prix is een vermakelijke komedie die niet boven een gemiddeld niveau weet uit te stijgen.

12. The clone returns home (2009)
Films uit Azië zijn een stuk trager dan films van andere continenten, maar 'Kurôn wa kokyô o mezasu' slaat echt alles. De stroperige beelden vertellen het verhaal van een ruimtevaarder die zichzelf laat klonen voor het geval hij de dood vindt. Het laat zich raden, hij vindt de dood en zijn kloon wordt geactiveerd. Helemaal goed gaat dit niet, het prototype blijft hangen in het verleden toen de ruimtevaarder nog een tweelingbroer had. Deze is verdronken en de kloon geeft zichzelf de schuld. Als hij uit het laboratorium verdwijnt om zijn overleden broer te zoeken, staat een tweede kloon op die wél helemaal zichzelf is. Ontknopingen zijn op voorhand zichtbaar en zien er te gekunsteld uit. Aziaten kunnen mooie films maken, maar hier slaan ze de plank mis.

Aukje elders

» IK ZAL JE ALTIJD VINDEN - JOHN AJVIDE LINDQVIST

  | |
» ONSTERFELIJK - JESSICA KHOURY
  | |
» DE ONWAARSCHIJNLIJKE REIS VAN HAROLD FRY - RACHEL JOYCE

  | |
» HAVEN

  Geen reacties | |
» ORANGE IS THE NEW BLACK

  Geen reacties | |
» DE PORSELEINEN SPIEGEL - OLAF J. DE LANDALL
  Geen reacties | |
» THE DARK & HOLLOW PLACES - CARRIE RYAN
  Geen reacties | |
» DE HONGERIGE GOLVEN - CARRIE RYAN
  Geen reacties | |
» DE KLAUWEN VAN HET WOUD - CARRIE RYAN
  Eén reactie | |
» MEG ROSOFF - WAT IK WAS
Wat ik was
  Geen reacties | |