Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

De achterkant van een schilderij

Zaterdag 12 Mei 2012 at 08:13 am

Omdat er op zondag een beurs was in Antwerpen over sci-fi, fantasy en horror, reisden lief en ik af naar de Belgische stad. En omdat we dan toch al in Antwerpen waren, konden we net zo goed doorreizen naar Parijs. Dat deden we dan ook, de volgende dag. Maar niet voor we de ochtend na het bezoek aan de beurs (die voor niet-fans van starwarspoppetjes en mangastrips niet zoveel voorstelde) de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal bezochten waar schilderijen waren tentoongesteld van Rubens en Metsijs.

Het verbaasde me hoe prachtig het was de werken in een kathedraal te zien hangen en niet in een ‘saai’ museum. Hier versterkten het gebouw en de voorstellingen de sfeer, was het eigenlijk niet meer dan logisch om een kunstwerk hier te zien hangen. Zo hoorde het, zo was het bedoeld. Een voorstelling over Jezus in Gods huis. Passender kon het niet.

Veel van de werken waren drieluiken, waarvan de zijpanelen gesloten konden worden. Zoals de loeigrote altaarstukken, die voorheen boven het altaar hingen. Maar daar hingen ze nu niet. Ze hingen aan een zuil of stonden gewoon los in de ruimte. En dat gaf een bijzonder kijkje op de achterkant, waardoor de voorstellingen op de achterzijde van de zijpanelen óók aanschouwd konden worden.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

[wordt vervolgd]

Oostende

Maandag 15 Augustus 2011 at 8:48 pm

Oostende

Elpees toeren (2)

Dinsdag 09 Augustus 2011 at 9:46 pm

Toen we de auto hadden geparkeerd in Folkestone, togen we per trein naar Londen. Want hé, ik heb al een hekel aan autorijden, laat staan links rijden!
Dus Londen ja.
Daar zaten we vorige week. We shopten bij platenzaken in Soho, zaten in parkjes in de omliggende wijken en genoten van het mooie weer.
Het hotel zat aan Oxford Street. Voor zover ik weet vinden de rellen dáár niet plaats, Ook daar vonden de rellen, zij het kortstondig, plaats, dus maar toch ben ik blij dat we nu thuis zijn.
Heftig vind ik het. Dat de sfeer zomaar om kan slaan en mensen gaan plunderen. Iets van ongeveer dezelfde orde zag ik afgelopen zondagavond in Zomergasten. Ik was de hele avond geboeid door Step Vaessen, die veertien jaar in Jakarta woont en beelden liet zien van een groep die een andere groep belaagde, tot de dood erop volgde. Het was shockerend om te zien. En nog shockerender om te horen dat de groep relschoppers door een maffiose politicus waren gestuurd.
Waar gaat dat heen met den mensch? Denk ik dan.
Het maakt me bang. Waar ben je tegenwoordig nog veilig?

Ik kijk nog maar even naar de mooie kunst die we toevallig tegenkwamen in een galerie (pump van lego):

Elpees toeren (1)

Vrijdag 05 Augustus 2011 at 09:04 am

Chelsea RecordsIn Antwerpen, waar ons autootje ons als eerste afzette, doken we platenzaak Chelsea Records in. We waren namelijk op een elpeeroadtrip dus moesten er elpees gescoord worden. Vooral van David Bowie, omdat lief die, sinds kort, verzamelt.

We liepen verder langs andere platenzaken, maar ze waren óf dicht, óf hadden geen Bowie.

Door naar Gent. Want ook in het rustieke idyllische stadje Gent heb je platenzaken. En shabby hotels met zeer vriendelijke ontvangst (hotelfoto's geloven we niet meer in) waar we de nacht omarmden.

Van Gent reden we naar Calais. Niet om in Calais te gaan shoppen, nee. We gingen bij afslag 42 eraf om met de auto de trein in te rijden. Kan daar zomaar! Geweldige en rare ervaring om 50 meter onder de zee te zitten in een auto die niet rijdt maar waarin je wel vooruit gaat. Tegen de misselijkheid ben ik maar even naast de auto gaan staan.
Ruim een half uur en tig onderdrukte paniekgedachten later zag ik eindelijk licht aan het eind van de tunnel.

Made it!

Timelapsen in Wissant

Donderdag 04 Augustus 2011 at 8:36 pm

We zaten één nacht in Wissant, gelegen op 20 kilometer van Calais.
Een oh zo rustig dorpje, overspoeld door toeristen.
Wij verbleven in een alleraardigst hotelletje met uitzicht op de krijtrotsen van Engeland. Van zo een mooi uitzicht konden wij niet zo goed slapen. En het bed lag ook niet lekker.
Dus gingen we timelapsen. Ik wilde 'm eigenlijk de hele nacht laten staan, maar lief moest zonodig twitteren.

Wuppertal ist nicht so toll

Zondag 24 Mei 2009 at 07:15 am

Menig mensch had ik jaloers gemaakt met mijn Hemelvaart-tripje naar Wuppertal. In deze Deutsche industriestad hadden we een kamer geboekt met eigen sauna en aromabad. In een hotel ingericht door kunstenaars.

Het was het enige glorieuze puntje van trip Wuppertal. Want verder was het, zoals verwacht, een lelijke, vieze, stinkende stad met één geinige attractie, de Schwebebahn (een tram die zo'n acht meter boven de grond hangt). Niet dat ik daar in kon, omdat ik bij een bezoekje aan het centrum per trein misselijk werd van de stadsstank zodat een ritje in een schuddende tram mij niet aanlokte. Met mijn staart tussen de benen vluchtte ik terug naar het hotel, waar rust en reinheid de boventoon voer.

2009-05/wuppertal.jpg

het hotel staat in een sfeervolle omgeving 

Met mijn boek zittend in de stoel voor het raam, waar ik luisterde naar het getok van de kippen die de zandbak in beslag namen, bedacht ik dat ik net zo goed een huisje had kunnen huren. Al waren de eigen sauna, het aromabad en de massage wel errug fijn.

2009-05/kipinzandbakwuppertal.jpg

Hoewel ik me aardig kan redden in het Neder-Deutsch mocht het personeel wel eens op een cursus vriendelijkheid en Engels. Het ging er op servicegebied nogal kneuterig aan toe (omdat het de kunstenaars waren die diensten draaiden?). Bovendien leek het management opgeleid te zijn voor een 1-sterrenhotel ipv 4.

Tegenvaller dus? Vooral een leermoment. Lief en ik zijn de wellnessarrangementen nu wel zat en het reizen al helemaal, zeker toen we de terugreis een half uur lang in een naar bier en zweet stinkende wagon vol zingende en schreeuwende (maar aardige) voetbalsupporters zaten en de ICE een half uur vertraging had. Eenmaal onze zitplek gevonden mijmerden we over een huisje aan zee dat we met de auto zouden bezoeken. Nu de rijvaardigheid nog opkrikken.

2009-05/badkamerwuppertal.jpg

pluspuntje: de mega-badkamer (de sauna paste er niet op)

Helder Friesland

Dinsdag 24 Februari 2009 at 07:06 am

Tijdens een paar dagen weg in Friesland was er welgeteld één dag zonder regen en natte sneeuw. En schoot ik deze plaatjes:

Wuivend Riet


Water en zon

(klik voor groter)

De wereld op zijn kop

Zaterdag 21 Februari 2009 at 07:00 am

Eigenlijk wilde ik hier eerst een klein quizje van maken. Zo van, wat is er 'fout' aan deze foto? Maar omdat mijn quizjes altijd in de eerste reactie worden geraden, heeft dat weinig nut. Daarom geen quizje, maar een foto met bovenschrift. De wereld op zijn kop gaf een opmerkelijk mooi effect:

Friesland boom

Sluyswacht

Zaterdag 27 December 2008 at 7:32 pm

Amsterdam herbergt vele prachtige plekjes waar ik vaak voorbij fiets maar nooit naar toe ga. Plekjes die vooral door toeristen worden bezocht en daardoor vermeden dienen te worden. Toeristen in Amsterdam rij je omver met de fiets of wijs je de weg, maar je gaat niet sámen met ze naar een toeristische trekpleister.

Ach, wat een onzin toch. Waarom niet eigenlijk? Omdat het er dan te druk is? Bijvoorbeeld ja! Maar sinds dit jaar heb ik in vriendin S. een medestander gevonden. En bezoeken we beroemde plekken in Amsterdam die wij interessant vinden. In mei was dat een hofjeswandeling in de Jordaan, in september Open Monumentendag (Trippenhuis en Huis van Brienen), in oktober de Hermitage en vandaag het Rembrandthuis.

Vanuit het atelier van Rembrandt hadden we uitzicht op een klein scheef vrijstaand huisje aan het water. Een blikvanger, vooral in het donker van afstand al waarneembaar door de lichtjes op de gevel. Tig keer gezien, tig keer met bewondering naar gekeken, maar nooit de moeite genomen om er naar binnen te gaan.

Vriendin S. en ik knikten naar elkaar, deelden dezelfde gedachte. Na de tour in het Rembrandthuis dronken we wat in dat kleine huisje. Gebouwd in 1695, vroeger dienst gedaan als sluiswachtershuis waar de naam van het café nog naar verwijst: Café de Sluyswacht. Hartstikke scheef met hippe mensen beneden en toeristen boven vanwege het prachtige uitzicht:

Uitzicht Café de Sluyswacht

(klik voor groter) 

En zo konden we weer twee beroemde toeristenplekken van onze lijst strepen.

Hete stenen

Vrijdag 26 December 2008 at 10:43 am

Net als in de zomer in Meschede hadden lief en ik een wellnessarrangement geboekt in Domburg. Mét massage. Omdat de massage in Meschede me niet zo goed was bevallen - ik ben niet zo van de vreemde mannenhanden aan mijn naakte lichaam - had ik in Domburg een hot stone massage besteld. Een massage met hete stenen en daardoor minder lijfelijk contact. Dacht ik.

De massageruimte in het hotel was sowieso al stukken prettiger dan in Meschede. Daar leek de ruimte op een behandelkamer van een fysiotherapeut, in Domburg lag ik in een geheel afgesloten ruimte met een relaxt muziekje. Een vrouw had de meest heerlijke massageolie en kneedde zachtjes mijn spieren. Ja, ze zat dus aan me, maar omdat ze een vrouw was had ik daar beduidend minder moeite mee. Helemaal toen ze ging masseren met de hete stenen. De stenen zijn net zo warm als je eigen lichaam en dringen door de warmte diep in het lichaam door. Elke keer als ze een lichaamsdeel bewerkte met de stenen, riepen mijn gedachten: "Weldaad! Weldaad!"

hot stone massage

Daarna kreeg ik nog een voetmassage en was het uur om. Rozig wankelde ik terug naar mijn hotelkamer, waar ik in slaap viel.

De dagen erop merkte ik het effect van de massage. Natuurlijk in combinatie met het vele saunabezoek en het uitwaaien op het strand. De mist in mijn hoofd was opgetrokken, ik was weer helder en voelde de energie stromen. Dit was het gevoel waar ik maanden op had zitten wachten!

Dus gaat Aukje vaker naar de masseuse. Benauwd voor lichamelijk contact ben ik niet meer. Zolang het maar een vrouw is.

Aukje elders

» IK ZAL JE ALTIJD VINDEN - JOHN AJVIDE LINDQVIST

  | |
» ONSTERFELIJK - JESSICA KHOURY
  | |
» DE ONWAARSCHIJNLIJKE REIS VAN HAROLD FRY - RACHEL JOYCE

  | |
» HAVEN

  Geen reacties | |
» ORANGE IS THE NEW BLACK

  Geen reacties | |
» DE PORSELEINEN SPIEGEL - OLAF J. DE LANDALL
  Geen reacties | |
» THE DARK & HOLLOW PLACES - CARRIE RYAN
  Geen reacties | |
» DE HONGERIGE GOLVEN - CARRIE RYAN
  Geen reacties | |
» DE KLAUWEN VAN HET WOUD - CARRIE RYAN
  Eén reactie | |
» MEG ROSOFF - WAT IK WAS
Wat ik was
  Geen reacties | |