29-02-2004

Sporty Auk:

Er was eens een Aukje die veel sportte. Kleine Aukje zat op kaatsen, handbal, gymnastiek en klassiek ballet, puberende Aukje ging voor kaatsen en handbal en de Amsterdamse Aukje zwom, squashte, kaatste en deed aan tai'bo/aerobics. Allemaal hartstikke leuk en fijn en goed, totdat blessures haar parten gingen spelen. Door het kaatsen was haar schouder zo goed als total-loss en tijdens een fanatieke squashpartij schoot het in haar rug. Niets aan de hand dacht ze nog, en ze speelde gewoon verder. Maar een paar weken later kon ze haar knieën niet meer goed draaien en deed haar rug onuitstaanbaar veel pijn. De huisarts verwees haar door naar de fysiotherapeut die haar dadelijk verbood nog langer te sporten. Diagnose: een verschoven tussenwervelschijf.
Teleurgestelde Aukje kreeg een oefenprogramma mee wat inhield dat ze elke dag drie kwartier lang spierversterkende oefeningen moest doen. Dat was te doen, vooral omdat ze al snel resultaat boekte. En de prognose stelde haar gerust: het zou anderhalf tot drie maanden duren eer ze weer de oude was. Maar de anderhalve maand ging snel voorbij, net als de drie maanden. Ze begon op advies van de fysiotherapeut met hardlopen, maar weer schoot het in haar rug. Het hardlopen werd gestopt, de oefeningen gingen door. Ze moest volhouden, een operatie was een optie die ze liever links liet liggen.
Na een jaar was ze de oefeningen meer dan zat en ging het beter met haar rug. Ze was inmiddels gaan zwemmen en dat ging goed zolang ze geen schoolslag deed. Eindelijk stopte ze met de dagelijkse oefeningen. Een heuglijk feit.
Nu een jaar later is haar rug ondanks het zwemmen weer even brak als eerst. De spieren zijn weer verslapt, maar ze wil zo graag sporten. Dus heeft ze de stoute sportschoenen aangetrokken en is ze weer naar tai'bo/aerobics gegaan. Afgezien van een hevige trillende rug en steken in haar knieën vindt ze het een genot om weer bezig te zijn met deze sport. Maar angst is er ook. Angst voor een volgende terugval. Daarom is fanatieke Aukje getransformeerd tot een gematigde Aukje. En da's best moeilijk voor haar. Maar aan de andere kant is ze allang blij dat ze weer een sporty Auk kan zijn.


28-02-2004

Snooze:

Ontwaken. Dikwijls een ontluisterend moment. In de paar seconden waarin ik ontwaak, vliegt de realiteit op me af, grijpt me bij de lurven en bijt hard in mijn gedachten en herinneringen. Als op bevel denk ik terug aan de vorige dag en dagen, aan wat er is gebeurd, aan wat me is overkomen, aan welke keuzes ik wel en niet heb gemaakt.
Terwijl ik word omsingeld door mijn leven, lift ik mijn hoofd ietsjes op, en als ik concludeer dat ik de juiste beslissing heb gemaakt vlij ik mijn hoofd zachtjes op het kussen, sluit mijn ogen en slaak ik een kleine zucht van verlichting. Ben ik ontevreden over het verloop van de afgelopen dagen dan verstop ik mezelf onder mijn dekbed. Ik weiger om op te staan en de realiteit te betreden. Ik sluit mijn ogen en laat me nog even meenemen door mijn dromen. Tot het onvermijdelijke moment dat de wekker me maant om op te staan. En nog een keer. En nog een keer. 'Maar het is zaterdag,' prevel ik vandaag. Tevergeefs. Ik luister naar de schreeuwende wekker, sta mopperend op en bedenk dat ik een volgende keer toch even beter moet nadenken voordat ik mezelf in de aanbieding gooi om op zaterdag te komen werken.


27-02-2004

Perfectie:

Het liefst zou ik perfect willen zijn in alles wat ik doe. Ik zou hard willen studeren om optimaal op school te kunnen presteren. Ik ben echter niet gemotiveerd genoeg en presteer daarom minder goed dan ik zou willen. Maar het gevoel van 'de beste willen zijn' blijft.
Op mijn werk wil ik de perfecte werkneemster zijn. Ik mag geen fouten maken van mezelf. Een onmogelijke opgave. 'Waar mensen werken worden fouten gemaakt,' zei mijn baas eens. Ze heeft gelijk.
Ik wil de perfecte vriendin zijn naar vrienden toe. Maar soms kwets ik mensen. Of faal ik in de dingen die ik voor ze doe. Ik kan dat maar moeilijk verkroppen. Mijn handelen ligt als een ijsklomp zwaar op mijn maag en het duurt veel te lang eer ze smelt.
Ik zou mezelf eens toe moeten staan om mens te durven zijn. Om minder te streven naar perfectie en minder ophef te maken over mijn gemaakte fouten. Natuurlijk ben ik me daar terdege van bewust. Het is alleen jammer dat mijn gevoel dit niet zo ervaart.


26-02-2004

Door Aukje uit de zee gevist:

"Ik ben ontwaakt als uit een lange slaap waarin ik wakker was, zag, rook en hoorde. Zo leek het maar niets voelde. Voor mijn ogen veranderde de wereld, voor mijn oren veranderde mijn stem. Alle geuren waren nieuw, niets was een herinnering. Ik ben wakker nu. Alles is mij vreemd bekend als uit een jeugd waarin ik terugkeer maar waarvan de tijd de waarheid heeft geslepen. Ik ben weer waar ik jong was en niets mij meer rest dan herinnering aan wat ik ben vergeten. Ik ben het punt waarvan men weet dat alles is verloren en alles winst is. Een enkel moment moet ik verder kijken dan naar hoe het was. Een ogenblik van verte doet alles vervagen. Niets is dan meer te herkennen of te herinneren behalve de weg naar vandaag."


24-02-2004

Bedriegers:


23-02-2004

Swingfestijn:

Ik heb een gruwelijke hekel aan meezingfestijnen. Een zaal vol mensen die arm in arm heen en weer deint, overenthousiast meeklapt- en zingt op veelal foute nummers, het kan me allemaal gestolen worden.
Maar er zijn van die momenten in je leven waarop je er niet onderuit komt. Dat je wél meeklapt, -zingt en -swingt. En niet omdat het moet, nee, erger nog, omdat je het zelf wil. Ik kan u verzekeren, dat is even schrikken, vooral als je door een camera volop in beeld wordt genomen omdat je zo enthousiast meedoet.
Nu kijk ik al van kleins af aan naar het songfestival en aangezien gister de finale van het Nederlandse songfestival in Amsterdam plaatsvond, zat ik samen met mijn collega in het enthousiaste publiek dat grotendeels bestond uit homo's, opgedirkte tutjes en BN'ers. Voor de uitzending begon werden we opgewarmd door middel van songfestivalmedley's, gezongen door recente deelnemers van het songfestival. In de zaal ging een aantal rijen staan. Meer rijen gingen staan. De rijen vóór ons gingen staan. Dus gingen wij staan. En meezingen. En meeklappen. Ha! Dat was best leuk!
Nadat alle finaledeelnemers waren geweest en zij in spanning in the green room de uitslag afwachtten, kwam Sandra Kim ten tonele. We zongen de longen uit ons lijf op 'J'aime la vie', iets wat de cameraman aan heel Nederland wilde laten zien. Soms heb ik een hekel aan rode lampjes, hier zat ik met smart te wachten op een rood schijnsel. We waren opgelucht maar toegegeven, toch ook teleurgesteld toen er geen rood lampje op de camera verscheen. In de regiekamer vonden ze ons vast niet goed genoeg.
Nadat mijn favoriet had gewonnen hielden we het voor gezien en tuften we in de auto naar huis. Maar wat een superavond hebben we gehad. Even wat principes overboord gooien en ongegeneerd de knop omdraaien en je gaat uit je dak. Best simpel eigenlijk. En vooral, best leuk.

Updeet: Een andere collega heeft ons gespot op tv. Ha, dus toch!


22-02-2004

Supposed to be a suppoost:

"Heb je de kroonluchters gezien?" vraagt de vrouw naast me. Aan het naambordje op haar blouse is te lezen dat ze suppoost is in het Eschermuseum.
"Ja, ze zijn prachtig," antwoord ik, "al vond ik de kroonluchter in de vorm van een doodskop nogal bizar."
"Oh meid, die vind ik toch zó verschrikkelijk! Er hangt ook ergens een kroonluchter in de vorm van een bom, heb je die gezien?"
Ik denk een paar tellen na, loop in gedachten nogmaals mijn route en schud mijn hoofd. De bom is me niet opgevallen.
"Volgens mij klopte er iets niet in Escher zijn hoofd. Er moet iets flink mis zijn geweest met die man waardoor hij deze kroonluchters heeft gemaakt, maar ik ben er nog steeds niet achter wat dat is," zegt ze alsof ze iedere dag fanatiek zijn leven bestudeert en nog op zoek is naar dat ene ontbrekende puzzelstukje.
Ik frons mijn wenkbrauwen. "Uhm, volgens mij las ik ergens dat hij op emotionele wijze de oorlog heeft beleefd. Toen zijn moeder overleed kon hij niet naar haar begrafenis vanwege de invasie en zijn oud-leraar is omgebracht door de Duitsers. Ik kan me voorstellen dat je zulke nare ervaringen in je werk uit."
"Ach kind, zulke dingen weet ik allemaal niet hoor. Ik onthoud niks. Als ik iets over zijn leven lees vergeet ik het meteen. Maar er móet iets mis zijn geweest met die man, dat weet ik zeker. En ik ga daar zeker nog achterkomen!" zegt ze gedecideerd terwijl ze met haar vinger haar woorden kracht bij zet.
Ik knik en voeg me weer bij mijn gezelschap, terwijl het beeld dat ik van suppoosten heb scheurtjes vertoont. Altijd gedacht dat ze verstand van zaken hadden. Een misvatting, zo blijkt. Of niet?


21-02-2004

Met de kont in het nauw:

Met een dienstweigeraar in huis voelt het alsof ik met mijn kont in het nauw zit. Opeens ben ik genoodzaakt om analoog in te bellen (het zou verboden moeten worden), lekker te koken (een hele opgave voor een niet-kookfanaat) en geduld op te brengen (bijna onmogelijk voor een internetverslaafde). Maar het kan altijd erger. Dat bewees de buschauffeur die mijn collega's en ik afgelopen donderdag op weg naar het restaurant tegenkwamen. Zijn harmonicabus, u weet wel, zo'n lange waar je meters afstand van moet houden omdat hij mogelijk uitzwenkt, stond dwars over de weg geparkeerd en veroorzaakte een fijne verkeersopstopping. Dat dwars over de weg parkeren was niet zo handig, vooral niet omdat de kont van de bus zich in een doodlopende straat bevond, op een paar centimeter afstand van de aldaar geparkeerde auto's. Al met al een knappe manoeuvre.
Hij reed zijn bus een stukje naar achteren, dan weer naar voren en probeerde een draai te maken om weg te kunnen rijden. De passagiers bleven gewillig zitten en staarden moedeloos uit het raam. Voorbijgangers probeerden aanwijzingen te geven en even later stapte de chauffeur zelf uit om de situatie in te schatten, maar het mocht niet baten. Hij stond muurvast en kon geen kant op.
Ik had mijn digitale camera bij me en besloot om de bus op de foto te zetten. "Nu sta jij ook op de foto!" gilde mijn collega. "Huh? Wat, waar?" Ik keek om me heen maar zag niemand met een camera. "Daar, dat meisje in de bus." "Oh!" Het meisje in de bus lachte en zwaaide.

Al gauw verlieten de passagiers de bus. Lopen schoot nu sneller op dan in de bus zitten.
Mijn collega's en ik lieten de bus voor wat het was. Het eten wachtte. Eenmaal aan tafel hoorden we van andere collega's dat zij vier ME-busjes waren tegengekomen, allemaal op de weg naar de bus. Arme buschauffeur.
Overigens is de foto hierboven vertekend, de bus stond kaarsrecht. En aan het meisje dat een foto van mij heeft gemaakt: je kan de foto mailen!


20-02-2004

Uitnodiging van een verslaafde:

En dan kom je thuis van je werk met een digitale camera vol onuitwisbare maar wisbare beelden van een dag waarop je lieve collega afscheid heeft genomen, je meteen alle beelden gaat downloaden en daarna even op internet wil kijken, je modem aansluit op de usb-poort waar net de digitale camera aan heeft gehangen, even wacht, kijkt naar de lampjes op de modem, constateert dat ze rood zijn en tot je ongenoegen rood blijven. Je start de computer opnieuw op, en nog een keer, en nog een keer, en nog een keer, maar zonder resultaat. Je laat de computer voor wat het is, gaat naar het afscheidsetentje van je collega, nuttigt een overheerlijke Italiaanse maaltijd, komt 's avonds laat thuis, start de computer op, houdt je blik gefocused op de modem, hoopt op twee groene lampjes maar ze blijven... juist.
Je gaat een uur lang knoeien, pielen, klooien, installeert de modem opnieuw, krijgt een scherm vol foutmeldingen en uiteindelijk geef je het op.
De volgende ochtend word je wakker, sta je op, start de computer op maar nog steeds weigert de modem dienst zodat je je opeens aan de ontbijttafel bevindt met een tijdschrift. Welk een nieuwe ervaring. Je vertrekt een kwartier eerder van huis om op je werk te kunnen surfen en bedenkt ondertussen dat het hoog tijd is om een man te vragen of hij bij je wil komen eten.


19-02-2004

Eva Cassidy:

Ik voel me heerlijk in jouw bijzijn. Je aanwezigheid voelt zo vertrouwd dat er een leegte ontstaat als je weggaat. Er zou geen weggaan mogen bestaan. Of afspraken en verplichtingen. Niet nu ik alle tijd van de wereld met jou wil doorbrengen.
Als ik buiten ben zoek ik in de menigte naar jou. Soms denk ik je te herkennen, maar kom altijd bedrogen uit. Mijn hart vertroebelt mijn waarneming.
Thuis luister ik naar Eva Cassidy en dein verzonken in gedachten mee op het ritme van haar gitaar. Haar stem is warm, puur, bijzonder, mooi en levendig en raakt me. Ik laat me door haar meevoeren naar een land ergens voorbij de regenboog, waar ik al zwevend op een roze wolk besef dat jij bent zoals haar stem is. Maar ook zoveel meer. En ik glimlach als Eva zingt: "The dreams that you dare to dream, really do come true."

"Somewhere over the rainbow
Way up high
There's a land that I heard of
Once in a lullaby

Somewhere over the rainbow
Skies are blue
And the dreams that you dare to dream
Really do come true"


17-02-2004

Later als ik groot ben:

Als je opgroeit in een warm en liefdevol nest waar beide ouders nog steeds gek zijn op elkaar, dan is het logisch dat wanneer je nog klein bent je er vanuit gaat dat jij dat later ook zal krijgen. Dus dacht kleine Aukje dat ook.
Rond mijn achttiende verkondigde ik zelfs dat ik op mijn 26e kinderen wilde vanwege het mooie jaartal: 2000. Ik ging er voor het gemak maar even vanuit dat ik de liefde van mijn leven dan al gevonden had. Dat was geen understatement, ik vond ze ook wel, alleen bleven zij of ik nooit lang genoeg om de volgende stap te zetten.
Nu ben ik bijna 30, de leeftijd waarop mijn moeder al twee kinderen had en ik niet verder ben gekomen dan twee katten. Als iemand mij vroeger had verteld dat dit mijn huisje-boompje-beestje-situatie zou zijn op mijn 30e dan had ik diegene vierkant uitgelachen. Schier onmogelijk!
Maar mooie plaatjes in je hoofd kun je niet dwingen om werkelijkheid te worden als de situatie er niet naar is. En daar is niets mis mee. Voel ik enige rancune omdat ik mijn ideaalbeeld van vroeger niet waar heb kunnen maken? Helemaal niet. Er kleven zelfs vele voordelen aan. Voordelen die ik vroeger niet had kunnen bedenken omdat ik ze nog niet kende.
Tegenwoordig wacht ik gewoon af wat de toekomst mij zal brengen en zijn mijn verwachtingen niet al te hoog. Relaties zijn niet meer voor het leven en kinderen krijgen is niet meer vanzelfsprekend. En als ik naar het overgeorganiseerde leven van de gezinnetjes om me heen kijk dan geniet ik nog eens extra van mijn vrijheid. Want kinderen zijn een dierbaar bezit, maar dat is vrijheid ook.


16-02-2004

Zenuwen:

Twee jaar geleden stond ik sinds lange tijd weer voor het eerst op het podium. Ik was van plan twee nummers op een jamsessie te zingen. Een laagdrempelige sessie, maar die laagdrempeligheid kon niet voorkomen dat ik al dagen van tevoren vreselijk zenuwachtig was. De zenuwen verlamden me letterlijk en maakten me zo gespannen dat toen ik plaatsnam aan de bar om daar op mijn beurt te wachten met niemand kon of wilde praten.
Maar op het moment suprème lukte het me toch om woorden en melodieën uit mijn strot te persen. Ze waren niet allemaal raak, maar ik zong.
De keren daarop ging het steeds een stukje beter, ging ik steeds een klein stapje vooruit. De zenuwen hebben tegenwoordig minder grip op me. Een paar uur voor het zingen heb ik 'geen zin'. Maar als ik met mijn map met bladmuziek de kroeg binnenstap zoek ik bekenden op en babbel er lustig op los. Gister ging dat precies zo. Echter, tien minuten voor mijn kleine optreden begon ik te twijfelen of ik wel dat ene nummer zou zingen. Want dat ene nummer kende ik niet door en door, waardoor ik maar weinig zou kunnen variëren op de melodie. Daar kwam nog bij dat ik de tekst niet uit mijn hoofd kende. Dus greep ik terug naar een nummer dat ik weliswaar al eerder op de sessie had gezongen, maar dat ik tenminste goed kende.
Terwijl ik op mijn beurt wachtte, kwam er een oud-klasgenoot van de Djam binnen. Met hem had ik al eens eerder een duet gezongen en al snel besloten we om het hier nog eens dunnetjes over te doen.
Het nummer in combinatie met het duet leende zich er niet voor om veel van mijn stem te laten horen, maar wat hadden we een lol op het podium. Ik geloof zelfs dat dit de eerste keer is dat ik met een niet weg te poetsen lach op het podium stond.
Maar een volgende keer wil ik toch minstens één nummer alleen zingen. Anders maak ik het mezelf te makkelijk. En dat is niet bevorderlijk voor mijn podiumvrees.


15-02-2004

(On)veilig:

Het was al laat in de middag toen ze besloot een frisse neus te halen. Even op de fiets om voor een moment de stad te ontvluchten. Terwijl ze naar de fietsenstalling liep kon ze merken dat de dagen langer werden, een maand geleden was het op dit tijdstip al donker.
Ze fietste langs het water de stad uit, onder de snelweg door, langs een pannenkoekhuis en voorbij imposante villa's. Wanneer ze een boerderij passeerde minderde ze vaart om de doordringende geur op te snuiven. Het rook niet helemaal zoals haar oude thuis, maar het volstond om haar het gevoel te geven dat ze op het platteland was, ver weg van de stad.
Ze fietste verder dan ze in eerste instantie met zichzelf had afgesproken. Het deed haar goed. Ze verlangde al naar de zomer, als het weer het toeliet om er elk vrij moment op uit te trekken, met een boek en een kleedje in haar tas om in het gras aan het water neer te vlijen en van de zon en de rust te genieten.
Terwijl ze al mijmerend de trappers liet ronddraaien, naderde ze een driesprong. Ze kende de driesprong. En ze kende de weg naar links. Het was een weg die ze al eerder had verkend, en waarvan ze wist waar deze naartoe leidde. Een bekende bestemming, een bekende omgeving en een bekend aantal kilometers naar huis. Maar rechts lonkte. Een onbekende omgeving. Wellicht moest ze meer kilometers maken om weer thuis te geraken. En ze was al behoorlijk buiten adem. Ze nam de weg naar rechts in haar op. Het oogde er groener en rustiger. Geen spoor van razende auto's of ander verkeer. Had ze zin in een avontuur? Ze twijfelde. Links was de veilige, maar ook de bekende weg. Rechts was een weg vol avontuur, misschien mooier en beter dan links, maar ook onvoorspelbaar en daardoor minder veilig. Ze aarzelde lang, maar koos uiteindelijk voor de veilige weg. Linksaf. Ze keek achterom. Rechtsaf verdween uit zicht. Vertwijfeld beet ze op haar lip. Een volgende keer misschien.


14-02-2004

Hoi!:

Hihihihihi. Leuk! Maar wat frustrerend ook! Wil degene die mij een digitale Valentijnskaart heeft gestuurd zich NU melden in mijn reactieding?! Email sturen mag ook. ;-)

Updeet: En nog één! Maar inmiddels heb ik de daders weten te traceren. :-)


13-02-2004

Wonderbaarlijk:

Stofzuigen, keukenvloer dweilen, wc schoonmaken, aanrecht en gasstel boenen, afstoffen, planten water geven, oud-papier en lege flessen naar de papier- en glasbak brengen, bed opmaken, de papierstapel die er al weken ligt opruimen, de boeken- en kledingkast op orde brengen.
Iemand te eten vragen die ik niet goed ken doet wonderen voor mijn opruim- en schoonmaakhumeur.


12-02-2004

Monster:


11-02-2004

M&M-neurose:

"Ik heb veel te veel bruin daar. En daar heb ik veel te veel geel."
Met een schuin oog kijk ik naar mijn collega. Ze is druk in de weer met de m&m's die ze uit het zakje op haar bureau heeft laten rollen. Ze heeft een cirkel van m&m's gevormd, waarin alle gelijk gekleurde m&m's zorgvuldig zijn gescheiden door een andere kleur. In opperste concentratie bekijkt ze het resultaat en verplaatst hier en daar nog wat chocoladepinda's. "Zo, dat ziet er beter uit," zegt ze tevreden tegen zichzelf.
Maar haar lange mouwen gooien roet in het eten als ze de telefoon aanneemt. Een paar m&m's rollen alle kanten op. "Hè verdorie, " zegt ze lichtelijk geïrriteerd als ze de hoorn op de haak heeft gelegd en vist een m&m uit haar mouw. Als ze de rest van de m&m's heeft gevonden worden de leegtes in de cirkel keurig opgevuld.
Een paar minuten lang heeft ze alleen nog maar oog voor haar appetijtelijke kunstwerk dat ze tot in de puntjes perfectioneert. "Goh," merk ik droogjes op, "ik pak altijd twee m&m's uit het zakje die qua kleur en grootte met elkaar overeenkomen en stop ze dan meteen in mijn mond." Ze kijkt me vluchtig aan, produceert een afwezige 'hm' en concentreert zich weer op de m&m's. Ze pakt er een op, legt 'm terug op de plaats, pakt een ander, legt die buiten de cirkel en zoekt er een gelijke kleur en een gelijke grootte bij om daarna aan het grootste vraagstuk van haar dag te beginnen: "Hoe zal ik ze nu opeten, op volgorde van grootte of per kleur?"


10-02-2004

Regelmuts:

We hadden de taken eerlijk verdeeld. Hij zou de treinreis boeken, ik het hotel. Zo gezegd zo gedaan. Hij ontving al snel via internet een ontvangstbevestiging die hij naar mij doorstuurde. Ha fijn, nu kon ik tenminste alle gegevens controleren. Ik liep elk cijfertje en lettertje zorgvuldig na en concludeerde aan het eind van de e-mail dat het allemaal goed was gegaan. Ik was onder de indruk van mijn reispartner. Een man blijft tenslotte een man. Hij had in ieder geval door deze strakke actie mijn vooroordelen over het fenomeen man al hevig laten wankelen.
Ik boekte het hotel telefonisch bij een reisorganisatie en kreeg de papieren een paar dagen later per post thuisgestuurd. Ik maakte de envelop niet meteen open, ik was ervan overtuigd dat het allemaal goed was geregeld. Ik had tenslotte zelf geboekt.
Een dag later besloot ik de envelop toch open te maken. "Controleer uw gegevens," las ik in een begeleidend schrijven. Pfff. Nou goed dan, ik ben tenslotte ook niet de beroerdste. Onderuitgezakt op mijn stoel keek ik enigszins afwezig naar de data op de factuur. Toen fronste ik mijn wenkbrauwen, ging rechtop zitten, keek nog eens goed, stond op, liep naar de telefoon en toetste het nummer van de reisorganisatie in.
"Goedemorgen, u spreekt met Aukje, ik heb een hotel bij jullie geboekt maar ik heb de verkeerde data doorgegeven. Kan ik dat nog veranderen?" En terwijl ik die zin uitsprak hoorde ik een honende schaterlach van mijn reispartner door mijn hoofd galmen.


09-02-2004

Onderweg:

Voordat we je kenden, spraken we al met bewondering over je. Want terwijl wij op school onze eerste lessen volgden, miste jij ze omdat je in Rwanda verbleef. Met die informatie in ons achterhoofd was het raar om kennis met je te maken. Opeens hoorde er een gezicht bij dat onwaarschijnlijke en vreselijke avontuur. Alle ogen in de klas waren op je gericht als was je een wezen van een andere planeet. In feite was je dat ook, we kenden behalve jou niemand die zich vrijwillig had laten uitzenden naar een oorlogsgebied.
Je liet weinig los over je ervaringen. Achteraf begrijpelijk, maar je stoere en nonchalante houding over iets dat zoveel indruk gemaakt moet hebben viel bij ons niet goed. We begrepen je niet.
Toen we je leerden kennen verdween de jongen met de oorlogservaringen. We verwelkomden een gewone jongen, goedlachs, vrolijk, optimistisch, spontaan en zeer sociaal.
Vier jaar lang trokken we intensief met elkaar op. We werden samen dronken, dansten de hele nacht in onze stamkroeg, kregen ruzie, maakten het weer goed en uiteindelijk verdween je uit ons leven. We informeerden bij elkaar hoe het met je was, het antwoord was altijd onzeker. Je zat overal en nergens en bleef nooit lang op dezelfde plek.
Een tijdje terug kreeg ik uit het niets een mailtje van je. Je was net teruggekeerd uit Congo en wilde weten hoe het met me was. We spraken af, dronken wat en praatten over je ervaringen. Je zat tegenover me in stoere kleren, maar dit keer had je nonchalance plaatsgemaakt voor emoties. Je had je eigen ervaringen toestemming gegeven om tot je door te dringen. Misschien geen bewuste, maar wel een menselijke en moedige keuze.
Inmiddels ben je weer vertrokken. Dit keer naar Tjaad. We vragen ons af of het je goed zal doen. En of je heelhuids terug zal keren.
Na het gesprek tussen jou en mij bekijk ik je vertrek met andere ogen dan voorheen. Het raakt me dat je je wederom laat leiden door je onrust. Vooral omdat ik weet dat je zo hevig verlangt naar een plek waar je je in alle rust kan settelen en gelukkig kan zijn. Die rust heb je blijkbaar nog steeds niet gevonden.
Ik weet dat je oprecht bent als je zegt dat dit voor jou de manier is om iets voor de wereld te betekenen. Maar ik hoop dat je jezelf niet uit het oog verliest. Een mens kan nu eenmaal niet de hele wereld op zijn schouders nemen. Zelfs jij niet.


08-02-2004

Zeg 'ns Aa:

"Met de assjiestente van dokter Van der Ploooeeeg." Het is de meest beroemde zin uit de populaire televisieserie 'Zeg 'ns Aa', die van 1981 tot 1994 op de Nederlandse televisie te zien was. In mijn herinnering heb ik altijd erg om de serie moeten lachen, maar volgens mij ben ik ergens in die laatste jaren afgehaakt. 'Zeg 'ns Aa' kijken in je pubertijd lijkt me nogal 'not done'.
Maar 'Zeg 'ns Aa' is terug. In de theaters ditmaal. Met de originele cast nog wel, helaas met uitzondering van John Leddy.
Wat moet je eigenlijk verwachten van een toneelstuk van 'Zeg 'ns Aa'? Veel. Aan het begin van de voorstelling twijfelde ik. Waren de verhaallijnen die ze hadden bedacht wel geloofwaardig? Hoorde het wel bij de doktersfamilie? Pasten de twee spelers die nooit in de televisieserie hadden gespeeld wel in het verhaal? Allemaal redenen waarom ik het begin matig vond. Maar het werd beter. En uiteindelijk zelfs waanzinnig goed. Ik werd meegezogen in het verhaal, het decor was indrukwekkend, Koos zijn afwezigheid werd vergeten, ik raakte gewend aan de twee nieuwe spelers, Mien haar naïviteit was ouderwets hilarisch en uiteindelijk lag ik dubbel van het lachen op mijn stoel. En dat overkomt me niet vaak in het theater.
Toegegeven, Mien Dobbelsteen is de spil van het toneelstuk. Met haar staat of valt het succes. Maar het toneelstuk staat als een huis. Eerlijk gezegd is het één van de beste toneelstukken die ik ooit heb gezien. En eerlijk gezegd voel ik me een enorme muts als ik dat hier opschrijf, maar goed is nu eenmaal goed, zoals een toneelstuk van een populaire comedyserie behoort te zijn.


07-02-2004

Air:

Paradiso was gisteravond van top tot teen gevuld met adembenemende lucht. Ergens in die lucht vol kleur en samples voer ik mee op een dromerige wolk van zwevende noten. De reis was te kort, maar maakte indruk genoeg om mij ervan te overtuigen hun nieuwste cd te kopen.


06-02-2004

Bubbelcup:

Ik laat mijn munt verdwijnen in de muntautomaat, wacht even af welke van de vier baden wordt gevuld en neem dan plaats. Langzaam stijgt het warme water hoger en hoger, langzaam verdwijnt mijn lichaam onder de bubbels, langzaam ontspannen de spieren die zonet nog ingespannen aan het werk waren tijdens een half uur baantjes trekken. Ik sluit mijn ogen, probeer de wereld om me heen te vergeten en dein dan zachtjes mee op het ritme van de bubbels.
Als ik mijn ogen open wordt mijn blik gevangen door iets groots dat zich vlak voor mijn neus bevindt. Ieks! Van schrik ga ik rechtop zitten, trek de onderkant van mijn tankini omlaag en kijk beschaamd om me heen. Zou iemand het hebben gezien?
Ik ga weer liggen, maar binnen no-time zwelt het bovenstuk van mijn tankini wederom op tot een cup à la Lola Ferari. Uit alle macht probeer ik de luchtbel te laten verdwijnen door er met mijn handen op te drukken, maar dit brengt alleen maar een nog genanter effect teweeg. Ik trek de onderkant van mijn tankini een klein beetje omhoog, zodat de overtollige lucht kan ontsnappen. Met een tevreden gezicht kijk ik naar mijn eigen welbekende tevoorschijn komende cup. Maar hoe voorkom ik dat mijn tankini weer gaat opbollen? Ik manoeuvreer in het veel te kleine bad mijn lichaam in de meest onmogelijke posities: op mijn zij, op mijn buik, zittend, op mijn andere zij, halfzittend. Mijn tankini bolt weliswaar niet op, maar relaxed is anders.
Met een zucht ga ik weer op mijn rug liggen. Dan maar de bolling met mijn handen proberen tegen te houden. Ik leg mijn hoofd op de rand van het bad, sluit mijn ogen weer en probeer zorgeloze gedachten te creëren. Ik voel mijn lichaam zwaarder en zwaarder worden, maar ook kouder en kouder. Waar is de warmte gebleven? Als ik verbaasd mijn ogen open, zie ik nog net hoe het laatste restje water door het putje verdwijnt. Zucht.


05-02-2004

Puberpop:

1988. 14 Jaar was ik en zangeres van de schoolband. We oefenden elke week en traden op tijdens schoolfeesten. Waanzinnig nerveus waren we dan, maar ook ontzettend stoer. We speelden retestrak en ik zong de sterren van de hemel.
God, wat waren we goed.

2004. Ik kijk naar zes meiden van een jaar of 15 die op het podium hun instrumenten onder controle proberen te houden. Ze vliegen uit de maat, in de maat, of bedenken zelf een maat. De drumster vertraagt of mist een slag. De accordeoniste, de enige die verbazingwekkend goed speelt, ergert zich duidelijk aan de drumster, maar toont een zenuwachtig lachje als ze de zaal inkijkt.
Ze zijn stoer, hip, aandoenlijk en onhandig, zodat ik gedurende het hele optreden met een brede glimlach op mijn gelaat zit te luisteren.
Na afloop joelen en applaudiseren hun klasgenoten in de zaal enthousiast. De meiden worden als helden ontvangen en nemen alle schouderklopjes, zoenen en complimenten met rode wangen en bezwete voorhoofden in ontvangst.
Maar wat waren ze slecht. En dat gaf te denken. Hoe kritisch waren wij in 1988 op onze sound? Hoe goed was ons muzikaal gehoor? Waren wij niet net zo slecht? Ik vrees met grote vrezen dat ik mijn herinnering bij moet stellen...


04-02-2004

Regelaar:

Als je een weekendje Parijs laat boeken door een man en je ziet dat het nog goed gaat ook, dan moet ik als vrouw zijnde op figuurlijke wijze toch even slikken. En glimlachen.


03-02-2004

Mrauuww:

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om mijn site om te katten. Het plan zat wel verstopt in een klein hersencelletje ergens in de donkere krochten van mijn eierdopje, maar het ontbrak me aan creatieve ideeën en zeeën van tijd om het plan concreet te maken. Maar ja, als je dan zo'n prachtige cartoon krijgt die bij plaatsing blijkt af te steken tegen al dat blauw op je site en daardoor niet goed uit de verf komt, dan moet je wel. En belangrijker nog: dan wíl je wel. Want zo'n cartoon verdient dat.

Nu heb ik een stylesheet die prachtige dingen kan doen. Zijn werkzaamheden zijn nu beperkt, maar worden hopelijk uitgebreid als ik mezelf de nodige kennis heb bijgespijkerd. Tot die tijd blijft het een beetje behelpen hier op aukje.net. Zo langzaam aan zullen alle pagina's worden omgekat, dus schrik niet als er her en der nog wat blauw voor uw ogen opdoemt.

Maar eerst zeg ik bye bye zwaai zwaai tegen mijn oude lay-out. Weg met het hoedje, weg met de glimlach, weg met Scooszi en weg met het blauw en arial. Ik moet toegeven, het afscheid valt me tot mijn eigen verbazing helemaal niet zwaar. Zolang er maar iets moois voor in de plaats komt valt het allemaal best mee.


02-02-2004

Deze te gekke cartoon is getekend door Menno Kooistra. Hoe hij over zijn opdrachtgeefster denkt kun je op zijn site (klik) lezen zien.


01-02-2004

Sterke tanden:


2003

2004

2005

2006

2007

2008