Nedstat Basic - Free web site statistics

12-08-2008

Filmpjus (14):

Ook al is het hoogzomer, tijdens de regen- en onweersbuien is het best lekker om een filmpje te kijken. Hier mijn lijst van de laatste 12 films:

1. Juno (2007)
Volgens velen een aanrader, wat in dit geval klopte. Heerlijke arty film, over een tiener, Juno, die zwanger raakt en haar kind wil afstaan aan rijk echtpaar. We volgen Juno tijdens haar zwangerschap. De film lijkt in het begin zeer voorspelbaar, maar de schrijvers zorgen gelukkig voor een verhaal met her en der verrassende wendingen. Vergeet niet naar de muziek te luisteren tijdens deze film!

Juno

2. Das Leben der Anderen (2006)
Deze film had ik links laten liggen omdat menigeen 'm zo heftig vond. En aangezien ik nogal een jankerd ben tijdens films, heb ik twee jaar lang moed zitten verzamelen. Maar al kijkend naar de film kon ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik de 'heftigheid' van anderen te heftig had geïnterpreteerd. Het viel namelijk best mee met die tranen! De film was natuurlijk zeer de moeite waard en meer dan een brok in de keel was er niet. In het begin vond ik het vervelend dat ik me niet kon identificeren met een karakter, maar dat werd later ruimschoots goed gemaakt. Een sober verhaal van hoe het leven er aan toe ging in Oost-Duitsland en daarmee een indringende geschiedenisles.

3. Fingersmith (2005)
Als we het over sterke verhalen hebben, dan is dit er één. Onverwachte wendingen, botsende karakters en milieu's in het Engeland van 1860. Geschreven door Sarah Waters, verfilmd door de BBC. En dat kunnen ze bijzonder goed. Een dievegge raakt verwikkeld in een oplichtingszaak en ontmoet daardoor een rijkeluiskind dat bij haar oom woont. Tegen alle verwachtingen in kunnen ze het goed met elkaar vinden. Meer dan goed zelfs. De manier waarop hun relatie zich ontwikkelt, had niemand kunnen voorspellen en staat centraal in dit verhaal.

4. National Treasure (2004)
Wie houdt van de boeken van Dan Brown met al zijn historische complotten, zal deze film ook zeker kunnen waarderen. Ben Gates (Nicolas Cage) komt uit een familie van schatzoekers. Ze worden voor gek versleten, want iets vinden is er niet bij, maar hun vastberadenheid blijft. De aanwijzigingen die ze volgen zijn op de meest onwaarschijnlijke plekken te vinden, zoals op de achterkant van de Onafhankelijkheidsverklaring. En tegen alle verwachtingen in is dit dan gewoon een film van historische waarde, met alledaagse filmingrediënten als liefde en actie die zeer, zeer vermakelijk is.

5. Shattered Glass (2003)
Ik heb een zwak voor films met een hoog waarheidsgehalte. En dan bedoel ik niet de dramatische RTL-4 films, maar films met inhoud. Zoals deze. Stephen Glass is redacteur bij The New Republic, een vooraanstaand blad dat zelfs door de regering wordt gelezen. Wanneer een redacteur een artikel schrijft, worden alle feiten gecheckt, gedubbelcheckt en gedriedubbelcheckt. Maar wat als de feiten niet zijn te achterhalen? Als het een ervaring van de redacteur was waar hij of zij alleen notities van heeft gemaakt? Dan valt er weinig te checken. Tijdens redactievergaderingen zien we Stephen Glass het ene geweldige verhaal na het andere vertellen. Het maakt hem populair bij de redactie, maar niemand heeft door dat het verzinsels zijn. Wanneer de hoofdredacteur een vermoeden heeft, valt het tegen om de bewijzen hard te maken.

6. Gosford Park (2001)
Alweer een historisch drama, dit keer zitten we bij de upperclass Britten in 1932. De rijken verzamelen zich samen met hun dienstmeiden (- en mannen) op het landgoed Sir William McCordle om te gaan jagen. Onderhuids is er veel spanning, die uitmondt in een moord. Maar wie is de dader?

7. National Treasure: Book of Secrets (2007)
Het vervolg op National Treasure is, zoals vervolgen vaak zijn, minder geslaagd. Ook dit keer brengt de zoektocht de schatgravers naar een normaal gesproken onbreikbare plek: het bureau van de President. Natuurlijk lukt het hen om de aanwijzingen te pakken te krijgen, maar ze worden (ook deze keer) op de huid gezeten door een schurk die de schat ook zeer interessant vindt. Toch is de film goed voor een avondje vertier.

8. Stranger Than Fiction (2006)
Een man hoort plots een stem in zijn hoofd. Het is de stem van de schrijfster die zijn levensverhaal schrijft. Deze stem verlaat zijn hoofd niet meer waardoor hij weet wat er met zijn leven gebeurt. Tot aan zijn dood toe. Hoe kan hij de schrijfster ervan overtuigen hem niet dood te laten gaan in het verhaal?

Stranger than Fiction

9. 2 Days in Paris (2007)
Dit leek een leuke film te worden, maar viel ietwat tegen. Een stel gaat naar Parijs om hun relatie nieuw leven in te blazen. Ze logeren bij haar ouders. Tijdens het verkennen van de stad komt ze veel bekenden tegen. Veelal exen. En nog meer exen. Jaloezie en onzekerheid spelen op en doen hun relatie niet goed, terwijl dat toch de bedoeling was van de trip.

10. The Good Night (2007)
Een schijnbaar leuke film met Penelope Cruz en Danny DeVito over een voormalig popartiest die muziek schrijft voor commercials en in een mid-life crisis zit. Zijn vrouw is irritant, in tegenstelling tot de vrouw uit zijn dromen. Die droomvrouw lijkt behoorlijk echt te zijn...

11. Gwai wik (2006)
Gwai wik, oftewel 'Recycle' is een Chinese sprookjesachtige horrorfilm. De beelden trekken als stroop zo traag aan je voorbij, maar als je er voor gaat zitten is er een prachtige surrealistische schoonheid in te ontdekken. De verhaallijn is ook niet gek: een schrijfster komt terecht in een wereld vol eigen weggegooide mislukte schrijfsels. Niet alles wat je weggooit is nutteloos, en ontkomen aan je grootste angsten en verdriet gaat in deze wereld al helemaal niet. Een klein meisje helpt haar de weg naar de uitgang te vinden.

Gwai Wik

12. Cloverfield (2008)
De trailer trok me niet, maar lief wilde de film graag zien, in de bioscoop, en het leek me gezellig om samen een filmpje te pakken. We gingen op de achterste rij zitten. Recensies hadden al laten weten dat de beelden je zeeziek kunnen maken doordat de gehele film met een handycam is opgenomen. Gelukkig duurde de film niet al te lang, anders had ik spugend het strijdtoneel moeten verlaten. Tijdens de film wendde ik soms mijn ogen af om te kijken naar de niet bewegende bioscoopzaal.
De mensen in de film raakten me niet, kwamen niet dichtbij. Het monster waar ze tegen vechtten juist wél. Zielig vond ik het.
"Vet!" riep iemand toen de aftiteling verscheen. Het einde was ook zeker cool. Maar ik ben nog nooit zo opgelucht geweest om een aftiteling te zien. Buiten draaide de wereld nog steeds voor mijn ogen. De film toonde een vernieuwend concept qua opname. Ik had al moeite met dogma, laat staan met deze manier van filmen. Niet aan mij besteedt. Afgezien daarvan was de film voor mij niet weggelegd. Maar als je houdt van angstaanjagende films, dan is hier je kans. Want door de handycam zijn de beelden levensecht én eng.

27-01-2008

Filmpjus (13):

1. Gone with the wind (1939):
Ik zag er tegenop, maar uiteindelijk was het peanuts om bijna vier uur lang naar deze film te kijken. Wat een prachtige indrukwekkende film. Aan het eind herkende ik bepaalde scènes. Oh, ik had de film waarschijnlijk in mijn puberteit al gezien. Geeft niks! Het was het waard om nogmaals te kijken. De liefde in een indrukwekkend historisch decor. North and South. Scarlett O'Hare (Vivian Leigh) and Rhett Butler (Clark Gable). Allemaal tegenpolen, maar zonder elkaar kunnen ze niet.

Gone with the wind

2. The Invasion (2007):
Remake van 'The Invasion of the body snatchers' uit 1956. De eerste remake uit 1978 met Donald Sutherland zag ik al eerder. Mij bevalt de remake uit 2007 beter. De makers hebben de kern van het verhaal behouden, maar het verhaal in een andere vorm gegoten. En daar kon ik beter mee uit de voeten. Nicole Kidman speelt ditmaal de hoofdrol en aan haar zijde staat de elfjarige Jackson Bond. Een jongetje met prachtige bambi-ogen, dat nog kan acteren ook. Het jongetje blijkt immuum te zijn voor de aanval van de aliens die de mensheid via het drinken van koffie of contact met geïnfecteerd braaksel overneemt. Wanneer je daarna in slaap valt, muteer je. Nicole Kidman is geïnfecteerd, en moet wakker blijven tot er een anti-virus is gevonden. Haar zoontje heeft de oplossing, omdat hij immuum is. Maar probeer maar eens te ontkomen aan al die aliens.

3. Stardust (2007):
Avonturen/fantasyfilm, met Claire Danes. Het eerste uur is de film traag en gebeurt er weinig, zodat lief de film stopte. Ik keek de film de volgende dag verder, en was toch blij verrast door het tweede gedeelte. Even doorbijten dus. Het verhaal is op zich best goed: een ster valt uit de hemel. Een verliefde jongeman wil deze ster vinden en aan het mooiste meisje uit het dorp overhandigen om haar liefde te winnen. Maar de ster blijkt geen steen, maar een meisje te zijn (Claire Danes). De jongeman vindt haar en neemt haar mee, maar gevaar ligt op de loer: een heks (Michelle Pfeiffer) die uit is op haart hart (het eten daarvan zal haar en haar zussen weer jong maken) en twee broers die de steen zoeken die de ster om haar hals heeft hangen (de vinder van de steen wordt koning). De leukste rol wordt gespeeld door Robert De Niro, die een geweldig grappige Captain Shakespeare neerzet. Ondanks de traagheid, toch een aanrader.

4. Grimm (2003):
Ik geniet nog steeds het meest van een film als ik vantevoren geen idee heb waar het verhaal heengaat. Vooral bij deze film verraste de verhaallijn keer op keer. Zoals Alex van Warmerdam betaamt, is dit verhaal surrealistisch en absurd. Al kan ik me voorstellen dat dit verhaal velen niet trekt. Op imbd staat namelijk dat de film een 'dark fairytale' is. Als je dat verwacht, kom je bedrogen uit. Er zit juist een keiharde werkelijkheid in, die best pijnlijk is om naar te kijken. Daar moet je wel tegen kunnen. Welke werkelijkheid dat is, ga ik niet uitleggen, anders verklap ik het belangrijkste gedeelte van de film.

5. Brokedown Palace (1999):
Ongeschikt voor kijkers die afreizen naar een land waar de regering en de politie corrupt is en je zonder proces wordt opgesloten. Denk aan Thailand, waar deze film zich afspeelt. Twee vriendinnen laten zich inpakken door een mysterieuze charmante man die hen vraagt naar Hong Kong te vliegen. Bij het inchecken op het vliegveld in Bangkok worden ze opgepakt en in de gevangenis gegooid omdat ze drugs in hun rugzak vervoerden. Maar wie heeft die heroïne erin gestopt?
Met upcoming actrice Claire Danes, die goede zaken doet in Hollywood.

Brokedown Palace

6. Pleasantville (1998):
Een film waarin veel verwijzingen naar het dagelijkse leven zijn te vinden. Een broer en zus belanden via een mysterieuze afstandsbediening in een populaire televisieserie uit de jaren '50, Pleasantville, waar iedereen zich star aan zijn toegewezen taken houdt en niet na hoeft te denken over hoe het anders kan. En wat is er buiten Pleasantville? Niks toch? Broer en zus brengen hier onbewust, en later bewust, verandering in. De mensen veranderen, er wordt weer nagedacht. Met als gevolg een tweedeling in het dorp. En vooral die tweedeling is terug te vinden in onze huidige maatschappij. Mooi concept, mooie film.

7. The Jane Austen Book Club (2007):
Een chickflick waarin vijf vrouwen een boekclub oprichten. Eén man is uitgenodigd om deel te nemen. Samen bespreken ze elke maand een boek van Jane Austen en daarnaast zien we wat zich afspeelt in de levens van de deelnemers, vooral op het gebied van liefde. Iedereen interpreteert de boeken op zijn eigen manier, aan de hand van wat er op dat moment in zijn of haar leven afspeelt. En dat levert soms flinke discussies op.
De film lijkt me leuker wanneer je de boeken van Jane Austen ook daadwerkelijk hebt gelezen. Het is geen voorwaarde, maar ik had geen idee waar de discussies over gingen. Behalve dan dat iedereen de lijn van de verhalen van Jane Austen doortrok naar hun eigen leven. Mooie film, voor vrouwen, maar waar mannen ook best van kunnen genieten. Als je daarna nog de cd van Madeleine Peyroux opzet, die de aftitelsong zingt, kan de avond niet meer stuk.

8. Beautiful Girls (1996):
Een pianist (Timothy Hutton) reist naar de stad waar hij opgroeide en ontmoet daar zijn vrienden. Op het eerste gezicht lijkt alles koek en ei te zijn, maar hoe meer we te zien krijgen van de levens die ze leiden, hoe meer problemen we tegenkomen. Er moet eerst flink wat bier gezopen worden voor een oplossing wordt gevonden. Opvallend is de rol van vijftienjarige Nathalie Portman, die een speciale band opbouwt met de pianist en op wie je wel verliefd móet worden.

9. Sliding Doors (1998):
Sliding Doors is een vermakelijke romantische dramafilm die laat zien hoe een klein verschil in het wel of niet van het halen van de metro je leven kan veranderen. We volgen vanaf dat moment beide mogelijke levens van Gwyneth Paltrow, die James (John Hannah) ontmoet. In de ene verhaallijn in het begin, in de andere verhaallijn aan het eind. Ik smolt bij het zien van John Hannah met zijn Ierse accent. Maar dat korte haar van Gwyneth, dat moet ze niet doen hoor.

10. All About Eve (1950):
Bette Davis speelt de gevierde maar onhandelbare actrice Margo, die Eve (Anne Baxter), een groot fan, voor haar laat werken. Eve is poeslief en doet alles voor Margo, maar wat is haar werkelijke motivatie om dit allemaal te doen? Is Eve wel zo lief als ze lijkt? Met een kleine rol voor de mooie Marilyn Monroe.

All about Eve

11. I am Legend (2007):
Apocalyptisch verhaal over een wetenschapper die een behandeling probeert te vinden tegen het virus dat de mensheid in zijn greep heeft. Het virus verandert de mens in een monster dat niet tegen daglicht kan. Hierdoor kan Robert Neville, gespeeld door Will Smith, overdag vrij rondlopen in het uitgestorven New York. 's Avonds sluit hij zichzelf en zijn hond, zijn enige gezelschap, op in een zijn huis.
Halverwege ben ik bij deze film weggelopen en heb ik met een schuin oog zitten kijken. Honden in films is iets dat ik niet trek. Er gebeurt namelijk altijd wel iets mee. Daarbij zijn de monsters best eng, al went het schrikbeeld wel. Het einde van de film is werkelijk waar dra-ma-tisch slecht. Hollywood moet weer zo'n feel-good einde maken dat de film teniet doet. Goede film in een indrukwekkend decor, maar dan moet je wel tegen monsters, honden en een onbegrijpelijk feel-good einde kunnen.

12. The Holiday (2006):
Een kerstfilm met Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black en Kate Winslet. Met zo'n cast kon het niet anders dan dat ik hoge verwachtingen had, maar halverwege hebben lief en ik de film stop gezet omdat het niet om aan te zien was. De volgende dag heb ik in mijn eentje de tweede helft gezien, en die was best oké. Maar het ligt er allemaal te dik bovenop, het is té voorspelbaar en er gebeurt weinig. Stroperige film, waar je nog enigszins van kan genieten als je je verwachtingen maar flink naar beneden bijstelt.

24-12-2007

Filmpjus (12):

1. The Shipping News (2001)
Hoe mooi kan drama zijn. Met sterrencast Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench en Cate Blanchett. Nooit een fan geweest van Julianne Moore, maar in deze film heeft ze me weten te overtuigen. Kevin Spacey is de drager van de film, die een onhandige sukkel in een ongelukkig huwelijk met kind neerzet. Wanneer zijn vrouw overlijdt, die amper naar hem omkeek, verhuist hij samen met zijn tante naar zijn roots in Newfoundland.

2. He loves me he loves me not (2002)
Met Audrey Tautou die we nog kennen van Amélie. Ik heb nooit begrepen waarom er en masse zo hysterisch enthousiast werd gereageerd op Amélie. Deze film spreekt me bijvoorbeeld veel meer aan. Een verhaal over de liefde, op een originele manier aan de kijker verteld. Welke manier dat is moet u zelf maar ondervinden, anders zou ik nog de opzet onthullen die de film zo goed maakt.

3. Ober (2006)
Ober = Alex van Warmerdam. Hij maakt de film en heeft de film gemaakt. Ik hou van de schrijnende triestheid die Alex van Warmerdam laat zien, met droge humor in een sobere setting. Het verhaal neemt al snel een verrassende wending waar ik erg aan moest wennen, maar de film kan het hebben.

4. Ratatouille (2007)
Ik wil ook zo'n lief ratje dat lekker voor mij kookt!

5. Click (2006)
Click is een soort modern Scrooge-verhaal, namelijk met een afstandsbediening die scènes in je leven kan doorspoelen. Eén klik en hop, het is de volgende dag. Of de volgende week. Of de volgende maand. Of het volgende jaar. Of.. jaren verder? Ai! Nee, natuurlijk gaat dat niet goed. Vermakelijke film met een overduidelijk Hollywood-moraal dat je maar voor lief moet nemen (of niet natuurlijk).

6. Punch-Drunk Love (2002)
Dat ik me niet meer kon herinneren waar deze film over ging is geen goed teken, maar toen ik alle beelden weer voor me zag herinnerde ik me Punch-Drunk Love als een goede film. Wederom met Adam Sandler, die ook in Click de hoofdrol speelde. In Punch-Drunk Love speelt hij een sukkel met zeven (!) zussen die allemaal even gemeen en bemoederend zijn en hem maar al te graag willen koppelen aan een vrouw. Sandler heeft echter zijn oog laten vallen op een mysterieuze vrouw. Lukt het hem haar te veroveren?

7. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
De Harry Potter films zijn voor mij een 'must-see'. Dit keer voor het eerst thuis in plaats van in de bioscoop en daar had ik toch een beetje spijt van. Volgende keer weer gewoon in de bios om iets meer in de film te zitten. Moet toch zeggen dat ik ook deze film toch best leuk vond, al kan de film natuurlijk nooit tippen aan het boek en zijn Daniel Radcliffe en Emma Watson nog steeds niet mijn favoriete acteurs. Gelukkig compenseren de oudere acteurs veel.

8. Saint-Cyr (2000)
Een film met Isabelle Huppert als Madame de Maintenon, (tweede) vrouw van Louis XIV, die een kostschool heeft opgericht voor meisjes uit verarmde adellijke families. Deze jonge meisjes worden gedwongen naar het internaat gebracht en daar tot dames worden opgeleid. De film volgt twee meisjes van jongs af aan tot het moment dat de meeste meisjes het kostschool verlaten om te gaan trouwen. Trage film waarin weinig gebeurt, maar interessant is vanwege de historie van het verhaal. De film is namelijk gebaseerd op de kostschool Saint-Cyr waar Madame de Maintenon de scepter zwaaide.

9. Ghosts of the Abyss (2003)
Wie geïnteresseerd is in de Titanic, mag deze film niet missen. We volgen een aantal Titanic-liefhebbers (waaronder Titanic-regisseur James Cameron en acteur Bill Paxton) die in een speciale mini-duikboot naar de bodem van de zee afdalen om de Titanic van dichtbij te kunnen bekijken. Spannend en eng, want de duikboot moet het zware gewicht van de zee aankunnen. Bovendien is het niet handig om te flippen in de claustrofobische ruimte, want afdalen duurt twee uur. En wat nou als je moet plassen? Maar al dat wordt vergeten wanneer de Titanic voor hun ogen opdoemt. Adembenemend is ze.

10. Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King: "The End of the Whole Mess" (2006)
Wat zou je doen als je al het geweld op de wereld kon stoppen door een bepaalde stof over de wereld te verspreiden? Een genie durft de stap te nemen, maar kan de gevolgen niet overzien. Die gevolgen worden verteld door zijn broer, een filmmaker. Boeiend voor wie van apocalyptische verhalen houdt, al is deze aflevering wel een beetje traag.

11. Innocence (2004)
Een zesjarig meisje arriveert in een doodskist op een meisjesinternaat. Ze wordt opgevangen door een twaalfjarige, tegen wie ze erg opkijkt. Elke avond gaat zij weg, om 's ochtends weer terug te komen. Ze mag niemand vertellen wat ze doet, ook de kijker krijgt dit niet te zien.
De meisjes krijgen les in ballet en mogen niet van het terrein af. Wie dat toch probeert, is zijn leven niet zeker. En dat kabbelt zo'n twee uur voort. Er gebeurt te weinig, het verhaal verrast amper en kan het beste gezien worden als een surrealistisch fantasieverhaal. Waar ik me overigens wel mee kon vermaken.

12. Picnic at Hanging Rock (1975)
Gebaseerd op een boek van Joan Lindsay over de mysterieuze verdwijning van een paar leerlingen van Appleyard College, die gaan picknicken bij Hanging Rock op Valentijnsdag. Een verklaring voor de verdwijning wordt niet gegeven, deze wordt pas later (na de film en na het uitkomen van het boek) onthuld, als extra hoofdstuk van het originele boek. Dat extra hoofdstuk is inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar er is wel over geschreven. De film is vaag, maar zo is het verhaal bedoeld.

17-08-2007

Filmpjus (11):

1. Little Miss Sunshine (2006)
'Little Miss Sunshine' overtrof al mijn verwachtingen. Natuurlijk had ik de lyrische verhalen over de film al gehoord, maar meestal vallen films tegen wanneer iedereen lyrisch is, omdat deze dan niet meer aan de verwachtingen kan voldoen. Bij 'Little Miss Sunshine' gebeurde juist het tegenovergestelde. Het is een geweldige arthouse komedie, die je van begin tot eind laat gniffelen om de avonturen van een gezin wiens dochter mag meedoen aan de schoonheidswedstrijd 'Little Miss Sunshine'. Gaat dat zien!

Little Miss Sunshine

2. A Room with a View (1985)
Een film naar mijn hart. Rond 1900 maakt de welgestelde Engelse jongedame Lucy een trip naar Florence met haar chaperone. In een pension ontmoeten ze verschillende mensen, die op het eerste gezicht een beetje vreemd zijn, maar met wie al snel vriendschappen worden gesloten. En natuurlijk draait het in deze romantische komedie om de liefde. Fascinerend om te zien is hoe ingehouden men vroeger was op dat gebied. Zomaar gekust worden door een jongeman? Een belediging!
De chaperone wordt gespeeld door Maggie Smith, die we kennen als Minerva McGonagall uit de Potter-film. En wat dacht u van Julian Sands, de jongeman die zijn hart laat spreken in deze film? Hij speelde de terrorist Vladimir Bierko in het vijfde seizoen van de tv-serie 24. Een andere grote naam is Judi Dench, die een schrijfster speelt. De film zelf is gebaseerd op het boek van E.M. Forster.

3. 28 Weeks Later (2007)
Het langverwachte vervolg op '28 days later'. In Engeland mogen de eerste geëvacueerden terugkeren nadat alle geïnfecteerde mensen zijn uitgeroeid. Door de infectie was de bevolking van Engeland zo agressief geworden, dat ze elkaar verslonden. Het leger staat nog dagelijks paraat om eventuele onontdekte geïnfecteerden neer te schieten. Zo'n geïnfecteerde is de moeder van een gezin, die door haar kinderen in hun oude huis wordt gevonden. Ze oogt normaal en verre van agressief. Maar wanneer de moeder bij een innig weerzien haar man kust, gebeurt er iets heel vervelends... Met Robert Carlyle van 'The Full Monty'.

4. Disturbia (2007)
De tiener Kale heeft electronisch huisarrest. Tja, wat moet je dan, drie maanden lang de hele dag thuis? Dan ga je je buren bespieden. Geen ramp, gezien het mooie nieuwe buurmeisje Ashley. Maar aan de overkant bij het huis van Mr. Turner gebeuren minder mooie dingen. Of gaat de fantasie van Kale met hem op de loop? Een zeer vermakelijke en spannende horror / thriller.

5. Rosenstrasse (2003)
Een film over een 'vergeten' groep vrouwen en mannen in de Tweede Wereldoorlog: die van de gemengde huwelijken. Op 27 februari 1943 worden de Joodse mannen tijdens de laatste grote razzia in Berlijn opgepakt en vastgehouden in een gebouw aan de Rosenstrasse. Deze mannen hadden tot dan toe bescherming genoten dankzij hun huwelijk met een ‘arische’, maar stonden vanaf dat moment op de wachtlijst voor deportatie. In de week dat hun Joodse partners vastzaten verzamelden enkele honderden Duitse vrouwen (en een paar mannen met Joodse echtgenotes) zich dagelijks voor het gebouw. De meeste van de vijftienhonderd Joden werden op 7 en 8 maart 1943 vrijgelaten, vooral dankzij de aanhoudende protesten van de vrouwen in de Rosenstrasse, die de vrijlating van hun mannen bleven eisen. Eén van hen is Katja Riemann, die ook nog een Joods meisje onder haar hoede neemt. Een aangrijpend én waargebeurd verhaal, dat soms iets te traag verloopt. Met de Nederlandse acteurs Fedja van Huêt, Plien van Bennekom en Thekla Reuten.

Rosenstrasse

6. Zodiac (2007)
Ook een waargebeurd verhaal, gebaseerd op het boek van Robert Graysmith over de seriemoordenaar 'Zodiac', die op een vreemde manier zijn moorden opeist door brieven in codetaal naar de krant te sturen. Robert Graysmith werkt als tekenaar bij de krant en raakt zó gefascineerd door Zodiac, dat hij er een boek over schrijft. Een goede film, met in de hoofdrol Jake 'Donnie Darko' Gyllenhaal.

7. The Paper (1994)
Komedie over Henry Hackett (Michael Keaton), redacteur van een New Yorkse krant, die alles op alles zet om de onderste steen in een moordzaak boven water te krijgen terwijl zijn vrouw hoogzwanger is. Hoewel het begin nergens op lijkt, wordt de film steeds beter en komischer.

8. Premonition (2007)
Linda Quinn Hanson (Sandra Bullock) is getrouwd met Jim (Julian McMahon uit o.a. 'Charmed') en samen hebben ze twee dochters. Als ze op een dag wakker wordt, vertelt een agent dat haar man is omgekomen bij een auto-ongeluk. Maar als ze de volgende dag wakker wordt, ligt ze naast hem in bed. Elke dag dat ze wakker wordt is een andere dag: of verder in de toekomst, of terug in het verleden. Hierdoor blijven veel zaken in het ongewisse, maar vallen ook steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Zal ze haar man kunnen redden van het ongeluk of mag ze het lot niet tarten? Het eind is bizar, en geeft stof tot nadenken. En normaliter ben ik niet zo happig op films met Sandra Bullock, maar in deze film speelt ze écht goed en durft ze lelijk te zijn: door al dat gehuil ziet ze er namelijk niet op haar best uit.

9. Next (2007)
Next is eigenlijk een superheldenfilm, maar zonder dat de held in het verhaal transformeert. Cris Johnson (Nicolas Cage) kan twee minuten in de toekomst kijken, en daar maakt hij gebruik van. Door de opnames in een casino waar ze hem in de gaten houden ontdekt agente Callie Ferris (Julianne Moore) zijn geheim. Ze wil hem gebruiken voor het opsporen van een nucleaire bom die terroristen in Los Angeles willen laten ontploffen. Maar Johnson weigert, gezien zijn verleden met de overheid die hem onderzocht vanwege zijn gave. En hem opsporen en onder dwang meenemen blijkt verdomd lastig omdat hij alles ziet aankomen. Een film waarvan ik niet veel verwachtte, maar die toch best goed en vermakelijk bleek te zijn.

10. Miss Potter (2006)
Hoewel hoofdrolspeelster Renée Zellweger weer slank is, trekt ze nog steeds dezelfde gezichten als toen ze Bridget Jones speelde. En dat verveelt al snel. Het verhaal zelf is in het begin saai, maar wordt naarmate de film vordert toch nog interessant. Het is bijzonder om te zien hoe de bekende schrijfster en tekenares Beatrix Potter leefde, en wat er in haar leven gebeurde. Een sfeervolle film, met weinig actie, maar dat een helder beeld schept van het leven van Potter. En waardoor je veel respect krijgt voor de manier waarop zij in het leven stond.

Miss Potter

11. Another Country (1984)
Een film met die andere hoofdrolspeler uit Bridget Jones, Colin Firth. 'Another Country' is zijn eerste film. Hij is dan 24 en speelt een jongen met communistische opvattingen op een Engelse kostschool in de jaren '30. Omdat op de kostschool alleen jongens zijn en geen meisjes, worden sexuele handelingen onderling gedoogd. Maar oh wee als je wordt betrapt, dan is het hek van de dam. De beste vriend van Colin Firth, gespeeld door Rupert Everett, komt er voor uit dat hij ook echt homo ís. En dat gaat net een stapje te ver. Gebaseerd op het leven van Guy Burgess, later bekend als één van de Cambridge spionnen.

12. Desperately Seeking Susan (1985)
Deze film met Madonna kent iedereen wel. De film is ook best vermakelijk, maar goed? Nee, dat niet. Maar natuurlijk moest ik de film een keer zien omdat Madonna erin speelt!

23-06-2007

Filmpjus (10):

1. Marie Antoinette (2006)
Marie-Antoinette is een bijzondere kostuumfilm. Wat wil je ook, met een regisseuse als Sofia Coppola. Die weet van elke film een meesterwerk te maken. Met de mooie Kirsten Dunst in de hoofdrol, de rol van Marie Antoinette is haar op het lijf geschreven. De film vertelt het verhaal van Marie Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk, die op haar vijftiende wordt uitgehuwelijkt aan koning Lodewijk XVI van Frankrijk. Het leven op Versailles is verbluffend luxe en de kersverse koningin doet zich te buiten aan sieraden en kleding. Ze interesseert zich niet voor de politiek, wat het volk haar niet in dank afneemt. En dat komt haar duur te staan.
Tijdens de film klinkt onder de kleurrijke beelden lekkere popmuziek in plaats van het standaard klavecimbel geluid. Het verhaal zelf is traag: Coppola concentreert zich vooral op het leven aan het hof en dat levert niet altijd de meest spectaculaire beelden op. Toch ontnam de film mij de adem. Ik ben werkelijk waar verliefd op de film.

Marie Antoinette

de echte Marie Antoinette

Marie Antoinette

Kirsten Dunst als Marie Antoinette

2. Breakfast at Tiffany's (1961)
Had ik deze film nou al eerder gezien of niet? Na drie kwartier weet ik het zeker. Ja. Maar de meeste scènes herinner ik mij niet, dus verrast de film toch. Van deze film krijg je zin om uitbundig te feesten, dronken te worden en op een charmante manier iedereen tot last te zijn. Zoals Audrey Hepburn dat als Holly Golightly in deze film doet. Wat ik niet wist is dat Truman Capote de roman heeft geschreven waarop de film is gebaseerd. Truman Capote kende ik nog niet in mijn puberteit, maar inmiddels weet ik deze man te plaatsen, nadat ik een film over hem zag.

Breakfast at Tiffany's

3. Star Trek: Nemesis (2002)
Jaja, weer een Star Trek film. En weer zo'n fijne, waar het, ditmaal laatste, avontuur zich dicht bij de harten van de crew bevindt. Vooral die van kapitein Jean Luc Picard. Aan het eind van de film offert een bemanningslid zich op, en dat is even slikken. Meer zal ik maar niet weggeven. Ik ben nog niet klaar met het kijken naar Star Trek, maar ik geloof dat ik alle films van The Next Generation heb gezien. Tijd voor films van andere schepen.

Nemesis

4. The Truman Show (1998)
Ein-de-lijk de film gezien. Veel over gehoord, veel trailers gezien, maar het was er simpelweg niet van gekomen. Ook was ik bang dat de film zou tegenvallen, te flauw zou zijn. Maar dat was zeker niet het geval. Indrukwekkend was het, een reactie op al die televisieprogramma's waarbij we mensen via de camera volgen, zoals Big Brother. Iemand ongemerkt tot real life soapster bombarderen is vast al als idee geopperd. Gelukkig is er al een film overgemaakt zodat niemand met dit idee in zee zal gaan. Hoop ik.

5. Girl with a Pearl Earring (2003)
Een trage film waarbij je je constant in een schilderij van Vermeer waant. Leuk detail is dat de regisseur de originele Nederlandse namen heeft gebruikt. Scarlett Johansson speelt Griet en Colin Firth (o.a. Bridget Jones) Johannes Vermeer. De spanning tussen Vermeer en Griet is zo voelbaar, dat je niets liever wil dat Griet zich opwerkt van het onderdanige dienstmeisje tot vrouw van Vermeer. Helaas wordt ze niet meer dan een verlegen maar prachtig en intelligent en inspirerend model van haar huisbaas Vermeer.

Girl with the pearl earring

6. The Terminal (2004)
Het was even wennen, Tom Hanks als een slecht Engels sprekende immigrant. Maar het went snel. Wanneer Viktor Navorski in het vliegtuig naar New York zit, is er in zijn land Krakozhia oorlog uitgebroken, waardoor hij een man zonder land is. Amerika kan hem daarom niet toelaten, en terug kan hij niet. Hij is hierdoor veroordeeld tot een verblijf op het vliegveld waar hij is aangekomen. Elke dag probeert hij een toelatingsstempel te halen voor Amerika, maar die wordt hem steeds geweigerd. Hij maakt er maar het beste van, en weet met veel medewerkers op het vliegveld vriendschap te sluiten. Steven Spielberg baseerde zijn film op het waargebeurde verhaal van Merhan Nasseri, een Iraans politiek vluchteling, die van 1988 tot augustus 2006 op een Frans vliegveld woonde nadat al zijn papieren waren gestolen. De film zelf is zeer vermakelijk en ontroerend.

7. Sisters (1973)
De invloed van Hitchcock op het werk van regisseur Brian de Palma is duidelijk te merken in deze film. 'The most genuinely frightening film since Hitchcock's Psycho' noemde Hollywood Reporter het. Fotomodel Danielle Breton ontmoet Phillip tijdens een televisiespelletje en neemt hem mee naar haar appartement. Haar tweelingszus Dominique is het daar echter niet mee eens. Overbuurvrouw Grace Colier ziet hoe één van de zusjes Phillip afslacht, maar voor de politie is gearriveerd is het lijk al verborgen. Grace gaat daarop samen met een privé-detective op zoek naar de waarheid, die meer bizar is dan ze ooit had kunnen denken. De film intrigeert en vanaf begin af aan wil je weten hoe het zit met Danielle's tweelingszus en de moord.

8. A Doll's House (1973)
Een relatief jonge Anthony Hopkins speelt de man des huizes, Torvald Helmer. Zijn vrouw Nora (Claire Bloom) lijkt gelukkig, maar heeft ooit een misdaad begaan waar ze door een ontslagen werknemer van Torvald voor gestraft wordt. Of kan ze de onthulling van de waarheid op tijd tegengaan? Gebaseerd op het beroemde toneelstuk van Henrik Johan Ibsen, destijds zeer controversieel. De hele film is ook eigenlijk een toneelstuk, met heel veel tekst en weinig locaties. Toch is het effect treffend en heb ik mij geen moment verveeld. Alsof ik thuis naar een toneelstuk keek.

9. Bound (1996)
Corky is een stoere lesbische ex-crimineel, die valt voor de charmes van maffiavriendinnetje Violet, die naast het appartement woont dat Corky opknapt. Ze beraden een plan om een paar miljoen van Violet's maffiaman te stelen om zo samen een nieuw leven op te bouwen. Maar dat gaat niet zo makkelijk als ze wilden. Leuke, leuke film.

10. The Black Dahlia (2006)
Ah, daar is Scarlett Johansson weer, dit keer in de rol als verleidelijke vriendin van voormalig bokser Lee Blanchard. Wederom geregisseerd door Brian de Palma. De film komt niet van de grond. Ik houd van de jaren '40 sfeer, maar de film overtuigt van geen kanten. Over twee voormalige boksers die elkaars partners worden bij de politie en zich bezighouden met de moordzaak Elizabeth Short. Gebaseerd op de roman van James Ellroy, die zijn roman baseerde op de onopgeloste moord op de 22-jarige actrice Elizabeth Short.

11. Sunshine (2007)
De beelden in deze film zijn prachtig om naar te kijken en doen denken aan '2001: A Space Odyssey' uit 1968. Maar de film blijft in het vage hangen. Ik begrijp dat een crew naar de zon vliegt om een explosie te veroorzaken waardoor de aarde meer zonlicht zal krijgen. Maar de wending in het verhaal is té ongeloofwaardig en overbodig. Het einde is very Hollywood. Ik had geen idee wat ik moest met deze film. Ik kon maar niet bepalen wat ik er nou van vond. Omdat ik dat nog steeds niet kan, eindigt deze film onderaan deze lijst. Slecht is de film zeker niet. Het was alleen niet mijn soort film. Overigens met Cillian Murphy, die ik eerder in 'Girl with the pearl earring' zag als Pieter.

12. Bridget Jones: The Edge of Reason (2004)
Waarom moet er toch altijd een tweede deel van een film verschijnen? Diepe, diepe zucht. 'The edge of reason' is heus wel vermakelijk, maar een onnodig vervolg op Bridget Jones's Diary uit 2001. Ik ken na één deel wel alle valkuilen en ongemakken van Bridget Jones. Dat hoef ik heus niet nog een keer te zien.

21-05-2007

Filmpjus (9):

1. Little Children (2006)
Het verhaal is simpel: we hebben twee stellen met kleine kinderen en slechte huwelijken, en een pedofiel die zijn hoofd boven water probeert te houden in een buurt met kleine kinderen. Met in de hoofdrol Kate Winslet die mij meer en meer overtuigd van haar kwaliteiten. De dvd met deze film deed ik even in de dvd-speler om de kwaliteit te checken, maar de film liet me niet meer los en 130 minuten later was ik zwaar onder de indruk. Wat een fantastisch mooie film, ik wil meer van dit soort films!

Little Children

2. 3 Women (1977):
3 Women is hét meesterwerk van Robert Altman, met een irritante Shelly Duvall en jonge intrigerende Sissy Spacek. Ik tikte de dvd in een kleine smoezelige platenwinkel op de kop voor 5 euro. Alle karakters in de film zijn een beetje raar, en hoeveel je best veel van ze krijgt te zien, houden ze de kijker op gepaste afstand. De relatie tussen de karakters is al even onpeilbaar, maar het maakt de film des te boeiender. Over Pinky Rose (Sissy Spacek) die in een verzorgingsinstituut voor ouderen komt werken en haar collega Millie (Shelly Duvall) helemaal geweldig vindt, in een jaren '70 decor.

3 Women

3. The Prestige (2006)
Deze rivaal van de film 'The Illusionist' schijnt beter te zijn. Ik heb 'The Illusionist' nog niet gezien, maar weet wel dat ik 'The Prestige' een erg goede film vond. Over twee illusionisten, die elkaars geheimen willen ontfrutselen en daar wel erg ver in gaan. Met Michael Caine, Scarlett Johansson én David Bowie.

4. Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)
Edward Albee schreef 'Who's Afraid of Virginia Woolf' als toneelstuk, dat al tig keer is opgevoerd. Zelf heb ik het stuk twee keer gezien, en was daarom erg benieuwd naar de film. De film stelt ook zeker niet teleur. Met in de hoofdrol Elizabeth Taylor, die gelukkig niets lijkt op de Elizabeth Taylor van nu. Ook in de film gaan de twee dronken echtparen flink tegen elkaar tekeer. Twee uur lang, met meesterlijk acteerwerk. Nu begrijp ik waarom Elizabeth zo'n ster is.

Who's Afraid of Virginia Woolf

5. Alone with Her (2006)
Een 'must-see' voor vrouwen. Over een meisje dat gestalkt wordt, zonder dat ze het in de gaten heeft. De dader papt ook nog eens met haar aan, met als resultaat dat het meisje hem nog aardig vindt ook. Ieuw! De stalker wordt fantastisch neergezet door de zoon van Thom Hanks, Colin Hanks, die overigens dezelfde stem heeft als zijn vader.
De filmt toont alleen maar beelden die de stalker filmt via verborgen camera's, waardoor het enge stalkgevoel versterkt wordt. De beelden zijn gelukkig van goede kwaliteit, zodat het niet vervelend is om naar te kijken.

Alone with her

6. Notes on a Scandal (2006)
Ik heb altijd al een hekel gehad aan Judi Dench, maar in deze film móet je ook een hekel aan haar hebben, dus past zij goed in de film. Naast haar schittert de beeldschone Cate Blanchett, die als nieuweling lesgeeft op de school waar Judi Dench werkt. Judi is een beetje lesbisch, een beetje verliefd op Cate en een beetje gek. Cate is verliefd op een minderjarige student terwijl ze thuis een man en kinderen heeft.
De film komt traag op gang, en over het algemeen is er iets te weinig actie, maar toch een mooie film.

7. Prime (2005)
Nadat ik de komische kant van Meryl Streep in 'The Devil Wears Prada' had gezien, wilde ik 'Prime' ook wel proberen. Meryl Streep is een psych die naar Uma Thurman op de divan luistert. Zij heeft een nieuw vriendje. Vriend-je, want hij is een stuk jonger dan haar. Meryl is blij voor haar, maar als ze er per ongeluk achterkomt dat het haar zoon betreft, probeert ze haar ongenoegen te verbloemen. Dat valt echter niet mee. Het is zo'n heerlijke simpele komedie, waar je niet te veel van moet verwachten, maar die toch lekker wegkijkt.

8. La Science des rêves (2006)
Deze film leek veelbelovend: vele goede verhalen gehoord én van de maker van de klapper 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' én met Gael García Bernal (Che Guevara uit 'The Motorcycle Diaries') in de hoofdrol. Wat kan er dan nog misgaan? Veel. Geen leuke tegenspeelster, te vaak teruggaan naar de dromen van Gael, te onsamenhangend, en weet ik veel wat al niet meer. In het begin is het heus wel even leuk, maar anderhalf uur creativiteit die nergens toe leidt is lastig vol te houden. Absoluut niet mijn film dus.

9. Chasing Amy (1997)
Deze film bewijst dat ik nooit meer een film wil zien met Ben Affleck in de hoofdrol. Wat een saaie acteur is dat! In deze film is hij striptekenaar, samen met zijn beste vriend Banky tekent hij comics. Maar dan komt er een vrouw tussenbeide, een lesbische nog wel. Ben Affleck wordt verliefd op haar, en is vastbesloten haar voor hem te winnen, met alle gevolgen van dien. Zijn vriendschap lijdt er onder, en ik ook, want de stem van Alyssa (Joey Lauren Adams), de lesbische, is niet om aan te horen. Alle karakters zijn niet prettig om naar te kijken en de film zelf spreekt me ook al niet aan.

10. The Kovak Box (2006)
Timothy Hutton daarentegen is wél een fijn acteur, maar kan deze film niet redden. Het script is interessant: de vrouw van schrijver David Norton (Timothy Hutton) pleegt zonder aanleiding zelfmoord. In het ziekenhuis ontmoet hij een andere vrouw, die haar zelfmoordpoging heeft overleefd en aangeeft dat ze helemaal geen zelfmoord wilde plegen. Samen gaan ze op onderzoek uit, en stuiten op een vergaand complot. Jeetje, dat klinkt allemaal best wel spannend. Zeker. Jammer alleen dat de film te lang duurt en best wel saai is. Met deze verhaallijnen had de regisseur veel meer kunnen doen.

11. Decoys (2004)
Wat lopen er opeens mooie meisjes op de campus rond! En ze willen maar al te graag met de jongens naar bed. Hoe zit dat? Luke (Corey Sevier) komt erachter dat de meisjes niet van deze planeet zijn en opent de jacht op hen. Een lezerscomment op IMDB: 'Stupid but really funny'. Daar laat ik het ook bij.

12. Decoys 2: Alien Seduction (2007)
Ach, en dan meteen maar deel twee erachter aan. Deel twee is iets beter, maar nog steeds is het een slechte film. Luke is wat ouder geworden en wordt door menigeen voor gek verklaard wanneer hij vertelt over de buitenaardse wezens. Maar wanneer er weer van die mooie blonde meisjes op campus rondlopen die zich iets te gretig aan de mannelijke studenten vergrijpen, voelt hij zich opnieuw genoodzaakt er een eind aan te maken.

09-03-2007

Filmpjus (8):

1. The Notebook (2004)
Dat je van het oeroude gegeven liefde nog steeds prachtige films kunt maken, bewijst 'The Notebook'. Het vertelt het liefdesverhaal van Allie en Noah, die tijdens de zomervakantie stapelverliefd op elkaar worden en onafscheidelijk zijn. Maar de omgeving gooit roet in het eten en veroorzaakt een 'break-up'. Maar vergeten kunnen ze elkaar niet. Wees gewaarschuwd: dit is een echte tearjerker.

The Notebook

2. Children of Men (2006)
Hoge verwachtingen had ik niet van deze film, maar dat bleek geheel anders uit te pakken. De film laat zien hoe de wererld eruit ziet in 2027. Alle vrouwen zijn al 18 jaar lang onvruchtbaar en er heerst chaos. Als er dan toch een vluchtelinge zwanger is geraakt, neemt Theo (Clive Owen) de taak op zich om haar naar een veilig heenkomen te brengen. Dat valt niet mee in een wereld van verraad. Een film om stil van te worden.

Children of Men

3. The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)
Wie de serie 'Gilmore Girls' volgt, vindt dit vast ook leuk. In de hoofdrol vier vriendinnen, waaronder Alexis Bledel, die ieder de zomervakantie elders doorbrengen. Als ze tijdens het winkelen allemaal dezelfde jeans passen, zijn ze ervan overtuigd dat de jeans magische dingen doet met de drager. Ze besluiten daarom de jeans ieder een week lang te dragen en dan door te sturen naar de volgende, de hele zomervakantie lang. De film is meisjesachtig, maar ook hartveroverend.

4. The Motor Cycle Diaries (2004)
Deze film wilde ik al geruime tijd zien, om met eigen ogen te zien hoe het Che Guevara verging op een motortrip door Latijns-Amerika met zijn beste vriend. De film is grappig, ontroerend, indrukwekkend en laat prachtige beelden zien van het landschap. Een aanrader.

5. Star Trek: Insurrection (1998)
Jawel, wederom een Star Trek film. En nee, dit keer niet op één, terwijl het toch een prachtige Trekkiefilm is. Maar bovenstaande films vond ik specialer. In deze film probeert Captain Picard de levens te redden van een unieke planeet, die gewild is vanwege het verjongingseffect van de straling.

6. Me and you and everyone we know (2005)
Een film die ik inmiddels in mijn hart heb gesloten, maar op het moment van kijken wist ik niet goed wat ik er mee aan moest. De verhaallijnen zijn absurd, net als de personages. Maar toch heeft de film iets moois en lieflijks, iets dat ik na het kijken van de film pas voelde.

7. The Unsaid (2001)
Een psychiater is gestopt met zijn werk nadat hij zijn zoon niet kon helpen, en geeft alleen nog lezingen. Een oude kennis overtuigt hem er van om een jongen in behandeling te nemen, waar zij niet verder mee komt. Hij stemt toe, maar haalt daarmee zijn eigen nare herinneringen tevoorschijn, die hij projecteert op de jongen die bij hem in behandeling is. Een aardige film die sterker verteld had kunnen worden.

8. Thirteen (2003)
Tienermeisje Tracy verandert van een net meisje in een rebels kind als ze bij de groep van de populaire Evie wil horen. Dat lukt, en ze maakt kennis met de wereld van sex, drugs en criminaliteit. De tienermeiden zijn onhandelbaar en alleen een rigoreuze oplossing kan daar een eind aan maken. Een film om depressief van te worden.

9. Stigmata (1999)
Een jonge vrouw ondergaat 'stigmata', de wonden van Jezus. Een priester van het Vaticaan zorgt voor haar. Aardige film hoor, maar van dit soort films moet je houden. Mijn ding is het niet.

10. My Summer of Love (2004)
Twee tienermeiden worden verliefd op elkaar tijdens de zomervakantie. Ze hebben allebei hun eigen moeilijkheden thuis en vinden steun bij elkaar. Maar het verhaal is dun, de film daardoor zwak.

11. The Queen (2006)
Helen Mirren in een voortreffelijke rol als Queen Elizabeth II. Wat ik niet wist, is dat het verhaal alleen maar gaat om de moeilijkheden rondom de dood van Diana. Houdt de Queen vast aan haar eigen visie, of luistert ze naar het volk? Is ze een mens van vlees en bloed of zit ze vast in een keurslijf? Tegen alle verwachtingen in een saaie film.

12. Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)
Iedereen had het vroeger over Twin Peaks. Ik heb het nooit kunnen zien omdat wij alleen maar Ned. 1, 2 en 3 konden ontvangen. Daarom een vuurdoop. Die vuurdoop viel niet mee. Hoewel ik van de films van David Lynch houd, ging dit me te ver. Ik vond het over the top en nietszeggend. Dat ik het eind van de film heb gehaald is voor mij een hele knappe prestatie.

31-01-2007

Filmpjus (7):

Donkere dagen zijn bij uitstek geschikt om films te zien:

1. Star Trek Generations (1994)
Ik ben en blijf een Trekkie, en deze film ging er dan ook in als zoete koek. Leuk detail: Captain Kirk speelt mee.

Star Trek Generations

2. The Departed (2006)
Een film over de jacht op de maffia, geregisseerd door Martin Scorsese met in de hoofdrollen Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson en Martin Sheen. Allemaal toppers, waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn. Gelukkig maken ze het waar. Topfilm!

3. An American Werewolf in London (1981)
Bij het laatste shot dacht ik, hé, die film heb ik eerder gezien. Maakt niet uit, van de rest kon ik me weinig herinneren. Deze film bevestigt maar weer om nooit alleen (of met z'n twee) in het donker al backpackend aan de wandel te gaan.

4. Danika (2006)
Danika is getrouwd en heeft drie kinderen, maar is constant bang dat haar kinderen iets zal overkomen. Die angst uit zich in visioenen, die ook echt lijken te gebeuren. Het eind stemt tot nadenken en maakt de film zelfs beter.

5. The postman always rings twice (1981)
Remake van de klassieker uit 1946. Cinematografisch interessant, zeker het begin. Ondanks de prachtige rollen van Jack Nicholson en Jessica Lange duurt de film iets te lang en is het eind wel heel abrupt.

6. The Wicker Man (2006)
Remake van de film uit 1973. Geen goede overigens, wel een vermakelijke. Nicolas Cage komt in de hoedanigheid van politie-agent terecht op een privé-eiland waar vrouwen de dienst uitmaken, om op zoek te gaan naar het verdwenen dochtertje van zijn ex. Alleen al om die ingrediënten is de film de moeite waard.

7. Frostbiten (2006)
Zweedse film over vampiers. De beelden zijn afstandelijk en hebben een donkere sfeer. Een groep jongeren organiseert een feestje. Maar het loopt, zoals verwacht, íets uit de hand.

8. Jarhead (2005)
Waarom is iedereen toch zo enthousiast over deze film? Na één uur had ik het wel gezien, zodat ik door het tweede deel heen ben gespoeld. Te langdradig, dertien in een dozijn, maar wel een goede rol van 'Donnie Darko' Jake Gyllenhaal.

9. Madonna: Innocence Lost (1994)
Als Madonna-fan is het altijd leuk om een film over het leven van Madonna te zien. Ze heeft echter nooit haar medewerking of goedkeuring gegeven. Geeft niks. Terumi Matthews speelt een prima rol, lijkt op Madonna en kan ook nog leuk dansen en (beter) zingen.

10. Wilderness (2006)
Jonge delinquenten worden naar een onbewoond eiland vervoerd om hen discipline bij te brengen. Maar is het eiland wel zo onbewoond als ze denken? Standaard verhaal van een groepje jongeren dat moet zien te overleven. Een concept dat al tig keer is uitgemolken, maar in deze film toch enkele verrassingen voor de kijker in petto heeft.

11. Night Skies (2007)
Het idee voor deze film is interessant: op 13 maart 1997 werd door een record aantal mensen UFO-lichten waargenomen. 'Night skies' vertelt het verhaal van een groepje jongeren dat na een ongeluk in contact komt met Richard. Ze vertrouwen hem niet, maar zijn gedwongen met hem samen te werken. De film zit vol clichés, en we kennen het verhaal van een groepje jongeren dat moet vechten voor hun leven nu wel. En nee, dat het is gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het in dit geval ook echt niet interessanter.

12. Nine Lives (2005)
Deze film vertelt het verhaal van negen vrouwen. In de verhalen wordt gelinkt naar de andere verhalen. Maar jemig, wat zijn de verhalen dramatisch en saai. Eén groot drama!

28-12-2006

Filmpjus (6):

1. 11:14 (2003)
We volgen verschillende mensen wiens levens elkaar raken op 11:14 PM. Ingenieus, en de verhaallijnen blijven overeind.

2. The Da Vinci Code (2006)
Natuurlijk haalt de film het niet bij het boek. De lappen tekst in de film zijn soms een beetje teveel van het goede en lastig te volgen als je het boek niet hebt gelezen. Desondanks is het een zeer vermakelijke film geworden. Ik vond de verfilming van dit boek in ieder geval beter dan de Harry Potter-verfilmingen.

3. The Woodsman (2004)
Kevin Bacon in een gewaagde rol als pedofiel, die na 12 jaar gevangenschap terugkeert in de maatschappij. Normaalgesproken ben je onvoorwaardelijk tégen pedofielen. Deze film laat de kijker echter een andere kant zien, die meelij opwekt met de pedofiel. Ongekend en hartverscheurend. Een intieme en zeer ingetogen film.

The Woodsman

4. The squid and the whale (2005)
De excentrieke ouders van de tienerjongens Walt en Frank gaan uit elkaar. Hun moeder gaat uit met de tenniscoach van Frank en hun vader duikt de koffer in met één van zijn studentes, die Walt ook wel ziet zitten. De tienerjongens hebben zo hun eigen problemen.

5. Half Light (2006)
Demi Moore als succesvol schrijfster, die haar zoon verliest door verdrinking. Ze betrekt daarop een huisje aan de zee in Schotland, vlakbij een vuurtoren, om in alle rust te kunnen schrijven zonder al te veel herinnerd te worden aan de dood van haar kind. Maar als ze de vuurtoren bezoekt, vinden er vreemde dingen plaats. Een film met een verrassend eind.

Half Light

6. Open Water 2: Adrift (2006)
In Open Water zagen we hoe een stel werd achtergelaten op open zee omdat de boot die hen naar een duikplek had gebracht zonder hen was vertrokken. Open Water 2: Adrift is beter en spannender: een club vrienden gaat uit varen. Midden op zee besluiten ze het water in te duiken. Maar niemand heeft eraan gedacht het trapje neer te laten, en de rand van de boot is te hoog. Het treft vooral Amy, die watervrees heeft én een baby aan boord die op bed ligt te slapen.

7. The lake house (2006)
Alex (Keanu Reeves) en Kate (Sandra Bullock) hebben allebei in hetzelfde huisje aan een meer gewoond, maar in een andere tijd. Ze worden door briefcorrespondentie verliefd op elkaar, maar hoe elkaar te ontmoeten? Ondanks de dunne verhaallijn een vermakelijke film.

8. The devil wears prada (2006)
Een leuke lieve meid wordt de assistente van de hoofdredactrice van een toonaangevend modemagazine, de bitch Miranda Priestly, geweldig gespeeld door Meryl Streep die meer kan dan jankfilms maken. Een heerlijke feel-good movie.

9. Anger Management (2003)
Adam Sandler is een saaie zakenman, die geen vlieg kwaad doet. Als hij in het vliegtuig beschuldigd wordt van geweldpleging, moet hij van de rechter in agressietherapie. De man die de therapie geeft, Jack Nicholson, is een vreselijk irritant mannetje. Probeer daar maar eens kalm bij te blijven.

10. The Sentinel (2006)
Een soort van 24, maar dan met een Kiefer Sutherland die zich aan de regels houdt en Michael Douglas als een echte Jack Bauer die zich níet aan de regels houdt. De president is present, nog zo'n 24-ingrediënt. Maar ondanks dat valt de film tegen. 24 Is 24 keer beter.

11. John Tucker must die (2006)
Wie geilt op de tuinman uit Desperate Housewives moet deze film maar eens gaan zien. John Tucker (Jesse Metcalfe) is hét lekkere ding van school en windt iedere vrouw om zijn vinger. Alleen doet hij dat met iets te veel vrouwen tegelijk, waardoor er wraak genomen wordt als de vrouwen daar achter komen. Ook weer zo'n vermakelijke feelgood highschool film.

12. The dark (2005)
Nog een tragische verdrinking, van een dochter dit keer. De moeder kan het niet verkroppen en probeert haar dochter terug te halen omdat een legende en de verschijning van een meisje dat 60 jaar geleden overleedt haar vertellen dat haar dochter nog leeft. Voorspelbaar en niks vernieuwends, ondanks mooie beelden.

17-09-2006

Filmpjus (5):

1. Så som i himmelen aka As it is in Heaven (2004)
Een dirigent keert na een hartaanval terug naar zijn geboortedorp om uit te rusten van zijn succesvolle maar intensieve internationale carrière. Omdat hij op zijn vijftiende een nieuwe achternaam kreeg van zijn impresariaat, herkennen de dorpsbewoners hem niet als oud-dorpsgenoot. En dat is maar goed ook, want vroeger werd hij in elkaar geslagen door klasgenootjes. Het is de reden waarom ze op zijn zevende verhuizen.
De dorpsbewoners ontvangen hem met open armen en willen niets liever dan dat hij het plaatselijke koor gaat leiden. Uiteindelijk stemt hij hier mee in. Zonder het te willen zet hij hiermee grote persoonlijke veranderingen bij de dorpsgenoten in gang.
Een film die door de vele aanwezigheid van muziek alleen geschikt lijkt te zijn voor muzikaal gestemden, maar niets is minder waar. Het is een prachtig en ontroerend verhaal over de dorpsbewoners, dat velen zal raken.

As it is in heaven

2. Population 436 (2006)
Een eeuw lang is het aantal inwoners van Rockwell Falls 436. Het worden er nooit meer, maar ook nooit minder. Steve Kady moet van het bedrijf waar hij werkt de dorpsbewoners interviewen, vanwege de statistieken. Eerst is iedereen afstandelijk, maar al gauw wordt hij liefdevol opgenomen in het dorp. Hij ontdekt pas later waarom...
Dit is zo'n film met een perfecte mix van ingrediënten (thriller, drama, goede acteurs, goed verhaal).

3. Zwartboek (2006)
Rachel Steinn (Carice van Houten) is Joodse die in de oorlog is ondergedoken. Als haar onderduikadres wordt gebombardeerd komt ze na een mislukte vluchtpoging bij het verzet terecht. Tijdens een poging om wapens te smokkelen wordt een aantal verzetsstrijders opgepakt. Rachel, die inmiddels de naam Ellis heeft gekregen, moet aanpappen met een hoge Duitse SS-er en op die manier proberen samen met de andere leden uit het verzet de gevangenen uit te breken.
Door alle publiciteit die de film heeft gekregen, is er meer kennis over de achtergrond van de film. Zo weten we bijvoorbeeld dat Carice écht verliefd werd op de Duitse kapitein Müntze (Sebastian Koch), en hij op haar. En Carice en Halina Reijn, die in de film vriendinnen worden, zijn in het echt ook vriendinnen. En natuurlijk zitten er typische Paul Verhoeven beelden in: Carice die met haar benen wijd haar schaamhaar verft (à la Sharon Stone in Basic Instinct) en achterop de fiets flirt met de Duitsers (à la Turks Fruit).
Al kent iedereen het WO II verhaal inmiddels wel door alle films die erover zijn gemaakt, Paul Verhoeven heeft een prachtige sfeer neergezet, en mede door het goede acteerwerk is het een waardevolle aanvulling geworden op het WOII filmrepertoire.

4. The Descent (2005)
Zes vriendinnen ondernemen regelmatig de wildste dingen, zoals raften. Hun nieuwe uitdaging is een grotexpeditie. De doorgangen zijn nauw, en is er eigenlijk wel een uitgang? En zag Sarah iets wits bewegen?
Als je van horror houdt, mag je deze film niet missen. De spanning is goed opgebouwd en het eind is verrassend.

The Descent

5. Catch Me If You Can (2002)
Ik vond Leonardo di Caprio altijd zo'n snotneus, maar in deze film heeft hij me overtuigd van zijn acteerkwaliteiten. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over Frank Abagnale Jr., die voor zijn negentiende al miljoenen dollars had verdiend aan oplichterij. Hij deed zich voor als piloot, dokter en advocaat. De autoriteiten weten wat er gaande is, maar het lukt hen maar niet Frank op te pakken. Een hele fijn film.

6. Poseidon (2006)
De Poseidon is een luxe cruiseschip, dat wordt overvallen door een rolgolf en daardoor op zijn kop komt te liggen. Een paar opvarenden wagen het om naar boven te klimmen naar de schroef, waardoor ze misschien naar buiten kunnen. Een film die ik al eerder in deze vorm had gezien. En dat kan kloppen, want Poseidon is een remake van de film The Poseidon Adventure uit 1972 met Leslie Nielsen als kapitein. Geen idee of het díe film is die ik eerder heb gezien, want er zullen wel meer films zoals deze zijn. Maar al is het verhaal bekend, het blijft spannend en het blijft leuk om naar te kijken.

7. Phileine zegt Sorry (2003)
Fan ben ik niet van de Nederlandse cinema, dus heb ik deze film lange tijd links laten liggen. Maar als je ziek bent (of op vakantie), is de mood om een crapfilm te kijken opeens daar. En dan blijkt het opeens helemaal geen crapfilm te zijn! Eerlijk is eerlijk, ik heb me prima vermaakt bij Phileine zegt Sorry.

8. Dreamcatcher (2003)
Gebaseerd op het boek van Stephen King. Vier vrienden reizen af naar een hut in besneeuwd gebied. Niet veel later wordt het gebied afgezet wegens een aanval van buitenaardse wezens. Ook een film die niet heel bijzonder is, maar wel lekker wegkijkt als je ziek bent.

9. Day of the dead (1985)
Hè fijn, weer zo'n lekkere zombiefilm. Deze keer eentje uit 1985 van de bekende regisseur Romero. Deel drie uit zijn zombietrilogie. Alleen gaat het niet zozeer over zombies, maar over de relatie tussen de doktoren en militairen die samen ondergedoken zitten. Vertrouwen is schaars. Natuurlijk loopt het uit de hand, en dan móet de strijd met de zombies worden aangegaan. En dat is niet smakelijk. Hoewel ik best van de zombiefilms ben, werd ik van deze toch een beetje misselijk.

10. Crash (2004)
Een heftige film over racisme, met o.a. Sandra Bullock. Ze speelt een rijke vrouw wiens auto wordt gestolen door twee zwarte jongens. En dat is maar één verhaallijn uit de film, die eigenlijk heel goed is, maar ik werd heel moe van het feit dat in bijna elke zin het onderwerp racisme naar voren werd gebracht.

11. Silent Hill (2006)
Silent Hill is een Japans computerspel dat is verfilmd. Een stel heeft een meisje geadopteerd, dat last heeft van slaapwandelen, waarbij ze de woorden 'home' en 'Silent Hill' uitspreekt. Moeders is het zat, therapie e.d. hielp niet, en reist zonder het tegen de vader te zeggen af naar Silent Hill. Niet zonder gevaar, want de bewoners van Silent Hill zijn ooit geëvacueerd vanwege een nog steeds brandende kolenbrand. Bovendien is er meer gaande. Het kwaad heeft het op haar gemunt, net als op de overgebleven bewoners die schuilen in de kerk. Een veel te lange oninteressante film met een flinterdun verhaal.

12. American Splendor (2003)
Deze film is gebaseerd op het leven van underground striptekenaar Harvey Pekar. Harvey wordt gespeeld door Paul Giamatti die we nog kennen van de geweldige film Sideways. Tussen de scènes door zien we de échte Harvey die over zijn leven vertelt. Maar de hoofdpersoon is nogal depressief. De diagnose kanker maakt het er niet beter op. De hele film is om depressief van te worden. De stripvormgeving is leuk, maar redt de film niet. Het is me niet gelukt de film uit te kijken...

06-08-2006

Filmpjus (4):

1. Match Point (2005)
De filmposter en de titel van de film suggereren dat de film over tennis gaat, maar afgezien van een potje tennis aan het begin en het feit dat de hoofdrolspeler een begaafd tennisspeler is, merk je weinig van het spel. Nee, wat we krijgen voorgeschoteld zijn mannen en vrouwen uit de high society kring van Engeland. Alleen past de verloofde van het rijkeluiszoontje daar niet tussen. De hoofdpersoon, die een relatie heeft met de zus van het rijkeluiszoontje, heeft een zwak voor haar. Maar wat doet hij met dat zwak als de relatie tussen haar en zijn zwager uitgaat?
Mensen fluisterden dat dit de beste film van Woody Allen ooit is. Ik ben geen fan van zijn films, dus ben ik niet in staat te vergelijken. Maar het is zeker één van de beste films die ik ooit heb gezien.

2. The Game (1997)
De broer van een rijke bankier probeert het leven van de bankier wat spannender te maken door hem te laten aanmelden voor een real-life-game. De bankier begrijpt niets van het spel, noch van de gebeurtenissen die hem overkomen. Is this part of the game? De kijker weet het evenmin.

3. High Tension (2003)
Twee vriendinnen bezoeken de afgelegen verbouwde boerderij waar de familie van één van hen woont. Ze wensen elkaar welterusten en gaan slapen. Tot hun nachtrust wordt verstoord door een psychopaat die de familie op spectaculaire wijze vermoord. Alleen de twee vriendinnen blijven over. Zijn zij sterk genoeg om het op te nemen tegen de psychopaat? Sterke film met een verrassend eind die blijft hangen. De Franse film is geregisseerd en geschreven door Alexander Aja, die dat ook deed bij The Hills Have Eyes.

4. The Hills Have Eyes (2006)
Horrorfilm met een hoog realiteitsgehalte. Een familie viert vakantie, en de vader wil per sé de woestijn zien. Maar als ze op aanraden van de benzinepomphouder een verlaten weg inslaan (really, it's a shortcut!), gaat het mis. Zonder het te weten komen ze terecht in een gebied waar ooit kernproeven zijn gedaan, terwijl de mijnwerkers die daar woonden daar gewoon bleven werken. Dat heeft nare gevolgen, die de familie op een lugubere manier ondervindt.

The Hills Have Eyes

5. View from the top (2003)
Donna Jensen (Gwyneth Paltrow) heeft een droom. Stewardess first class worden. Als ze een zelfhulpboek van Sally Weston (een soort van Dr. Phil) heeft gelezen, gaat ze er voor. Maar dromen uit laten komen met een bitch als 'beste' vriendin is best lastig. Een film die op het eerste gezicht niet lijkt te boeien, maar heel vermakelijk blijkt te zijn. Al moet je wel in the mood zijn.

6. Inside Man (2006)
Ik kijk graag films met Denzel Washinton, maar deze viel tegen. Het idee van de film en de bankovervaller die een hoofdrol speelt is briljant, maar het kleine schepje humor doet voor mij af aan de film. Liever had ik een serieuze thriller gezien. Nu wordt een halfbakken film die niet lijkt te kunnen kiezen voor een genre.

7. Capote (2005)
Truman Capote was een populaire schrijver in Amerika, helemaal toen hij zijn laatste boek 'In Cold Blood' uitbracht. Over de tot stand koming van dat boek gaat deze film. Je moet wel tegen het typetje Capote kunnen; ik vond het vreselijk om naar hem te kijken en de film zelf was erg triest. Maar zeker gezien het realiteitsaspect boeit de film toch.

8. The Brothers Grimm (2005)
De regisseur van de prachtige film 'Twelve monkeys' schotelt ons in deze film sprookjesachtige beelden voor. Vele sprookjes zijn te herkennen in deze film. Hoe kan het ook anders? De film zelf verrast omdat deze niet over het schrijven van sprookjes gaat, maar over de zoektocht naar elf verdwenen meisjes uit een dorp. Hoewel het geen sterke film is, heb ik er met plezier naar gekeken. Dat Peter Stormare uit Prisonbreak er in speelt maakt het er alleen maar leuker op.

9. Garden State (2004)
Een boy-meets-girl verhaal waarin de boy nogal wat problemen heeft, en the girl zijn leven opvrolijkt. Ze maken lol, worden verliefd en kunnen samen de hele wereld aan. In een deprimerende omgeving van mislukte carrières, een kerkhof en anti-depressiva lukt het hem om geluk te vinden. Dat klinkt cliché, en dat is het ook.

10. Crazy/Beautiful (2001)
Een film met Kirsten Dunst in de hoofdrol en dat is nooit verkeerd. Ze speelt een highschoolgirl die door een traumatische ervaring een wild leven leidt. De serieuze studiebol Carlos voelt zich aangetrokken door haar. Hij geeft veel voor haar op, zijn cijfers, zijn afstuderen, zijn dromen. Is ze het waard?
Ook een iets te simpel girl-meets-boy verhaal, toch leuk om gezien te hebben.

11. The girl next door (2004)
Wie Kim uit de serie 24 kent, moet zeker deze film eens gaan zien. In The girl next door speelt Elisha Cuthbert een voormalige pornoster. Als ze op het huis van haar tante past ontmoet ze Matt die haar wel ziet zitten. Ze worden verliefd en opeens is Matt op school een coole dude met zo'n 'hot chickie' aan zijn zij. Maar hij blijft gewoon Matt. Zou zij alleen gewoon Danielle blijven?

12. House of Wax (2005)
Horrorfilm met jawel, Paris Hilton en wederom Elisha Cuthbert. Maar wat een slechte remake. Op zich is het gegeven van een huis van wax origineel, maar het kan de film niet redden. Niet voor niets een nummer 12 positie in deze lijst.

14-05-2006

Filmpjus (3):

Gister las ik in de PS van het Parool dat de film The Weather man in Nederland in première is gegaan. De film heb ik al enige tijd geleden gezien. Hoog tijd dus om weer een nieuwe lijst geziene films op te maken!

1. The Weather Man (2005)
Nicolas Cage speelt in deze film de hoofdrol, een man waar ik niet warm voor loop. Liep eigenlijk, want nu ik de film heb gezien, kijk ik met heel andere ogen naar hem. Omdat hij als geen ander in deze film past.
Nicolas Cage speelt een weerman, die gescheiden leeft van zijn gezin en onder druk staat van zijn perfectionistische vader (de geweldige Michael Caine), die zijn carrière hevig bekritiseert. De regen, kou en sneeuw maken het verhaal, en daarmee het leven van de weerman, nog triester dan het al is.

2. Matrix Revolutions (2003)
Soms kijk ik een film vóór deze uit is in Nederland, en soms kijk ik een film pas jaren later. De Matrix-films keek ik altijd in de bioscoop, tot degene waarmee ik keek uit mijn leven verdween. Dan zoek je toch iemand anders op om mee te gaan? Helaas is dat er niet meer van gekomen. Daardoor duurde het nogal lang voor ik het derde deel ging kijken, uiteindelijk thuis, op dvd. En hallelujah, wat een geweldige film. Van begin tot eind werd ik compleet meegezogen, zo mee de Matrix in. Qua verhaal lijkt het op 'De ontdekking van de hemel', mijn favoriete boek. Heel erg jammer dat het na dit deel sluss is. Gelukkig is er een Zweedse variant, misschien kan dat mijn honger enigszins stillen.

3. The Pianist (2002)
Op 4 mei keek ik The Pianist. Een meer geschikte dag om zo'n film te kijken bestaat volgens mij niet. The Pianist is heavy. Een Joodse pianist doet er alles aan om de oorlog te overleven. Je zou denken dat hij makkelijk als pianist aan de bak kan komen, door bijv. voor de Nazi's te spelen. Maar zo werkt het niet. Hij moet rennen voor zijn leven, onderduiken, gebruik maken van zijn connecties, constant op de vlucht zijn. Als je dan ook nog bedenkt dat dit verhaal op waarheid gebaseerd is en de regisseur Roman Polanski gebeurtenissen uit zijn eigen leven heeft toegevoegd, komt de film wel erg diep binnen. Een film die blijft hangen en waarna je je wil verdiepen in de leven's van Roman Polanski en pianist Wladyslaw Szpilman. Met een prachtige rol van Adrien Brody, die we ook al zagen in de geweldige film 'The Jacket'.

4. Everything is Illuminated (2005)
Eén film zien over de oorlog is al zwaar genoeg, zeker als het The Pianist is, maar Everythinig is Illuminated kon wel omdat het een komisch verhaal is. Dachten we. In het begin is dat het ook. Ik grinnikte een eind weg. Maar later wordt het wel erg serieus. Een Amerikaanse jongen (Elijah Wood) met een veel te grote jampotglazenbril gaat in de Oekraïne samen met twee mannen (opa en kleinzoon) op zoek naar de vrouw die zijn grootvader heeft geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het verhaal niet tijdens de oorlog speelt, vóel je de pijn van de mensen die het hebben meegemaakt. De flashbacks versterken dat gevoel. Het verhaal speelt zich af in de zomer, waardoor de natuur van de Oekraïne in volle bloei staat en dat levert prachtige plaatjes op. Met een geweldige rol van Mikki de hond. De film is gebaseerd op een roman van Jonathan Safran Foer (tevens de naam van de hoofdrolspeler in de film) die met zijn 28 jaar al flink aan de weg timmert.

5. Stay (2005)
Een psychiater probeert het leven te redden van een jongeman die zelfmoord wil plegen. De jongeman heeft een auto-ongeluk gehad en is daardoor zo paranoia geworden dat hij de toekomst kan voorspellen. Bizar verhaal dat soms lastig te volgen is, maar cinematografisch erg interessant is.

6. Shaun of the dead (2004)
Een komische zombiefilm, waarin een man zijn ex-vriendin terug probeert te winnen. Als middelmatige verkoper in een electronicazaak lacht het leven hem niet toe, zeker niet als de hele gemeenschap in zombie's verandert. Maar om te overleven blijkt hij opeens leiderskwaliteiten te bezitten, waarmee hij zijn familie en vrienden tracht te redden van de dode levenden. Zijn leven wordt opeens een stuk interessanter, terwijl om zich heen de zombieziekte zich sneller en sneller verspreidt. Kan hij zichzelf en zijn familie redden?

7. Fragile (2005)
Een 'ghostmovie' met Calista Flockhart, die we allemaal kennen van Ally McBeal. Leuk om haar eens van een andere kant te zien. In Fragile neemt ze als verpleegster de zorg op zich van zieke kinderen die als laatste zijn overgebleven in een oud ziekenhuis dat over een paar dagen zal sluiten. Maar hoe kan het dat het jongetje opeens zijn been heeft gebroken? En een tel later zelfs op twee plaatsen? Waarom is Maggie 's nachts zo bang? En waarom is de tweede verdieping al jaren niet gebruikt? Hoewel de film drijft op cliché's, is het niet aan te raden deze op de nuchtere fragiele maag te bekijken. Het is trouwens niet zeker of de film uit zal komen in de Benelux.

8. Puzzlehead (2005)
Walter schept in een immens trieste en gewelddadige buurt een knap ogend evenbeeld van zichzelf en noemt hem Puzzlehead. Puzzlehead mag boodschappen doen, want het is te gevaarlijk voor Walter om de deur uit te gaan. Jammer alleen dat hij daarom het leuke meisje van de buurtsuper niet meer ziet.
Een Frankensteinverhaal, waarbij Puzzlehead zich steeds menselijker gaat gedragen. En dat heeft nare gevolgen.

9. Zombie Honeymoon (2004)
Een pasgetrouwd stel geniet van de wittebroodsweken. Hangen, zuipen, sexen en luieren op het strand. Tot de man wordt aangevallen en op het randje van de dood balanceert. Maar dan staat hij op, lijkt niets te mankeren en samen keren ze in de zevende hemel terug naar hun vakantiehuis. Maar zijn gewoontes veranderen. Hij wil opeens vlees eten ipv groenten, en al snel doet hij zich tegoed aan mensenvlees. Hoever gaat zijn kersverse vrouw in het tolereren van zijn gewoonten?
De makers hebben niet gekozen voor één genre, waardoor het een slechte film is geworden. Hadden ze gekozen voor alleen maar comedy, dan was de film stukken leuker geweest.

10-02-2006

Filmpjus (2):

1. Broken Flowers (2005)
Toen ik het voor het eerst bezocht was er een retrospectief over Jim Jarmusch, waardoor ik enkele films van hem leerde kennen. Jaren later, in 2005, maakte hij Broken Flowers met Bill Murray in de hoofdrol, twee goede redenen om deze film te zien. Ze maakten mijn verwachtingen waar. Een licht satirische vermakelijke film.

2. Rosemary's Baby (1968)
Jaren geleden heb ik deze film gezien, maar ik kon de beelden niet meer terughalen. Zo dacht ik dat ze aan het eind van de film van het dak af zou springen met haar baby. Een tweede keer kijken toonde een ander (saaier) eind. Maar de film blijft fascineren.

3. Five days to midnight (2004)
Een korte tv-serie, uitgebracht op dvd, waarin de hoofdpersoon via een mysterieus koffertje bewijzen onder ogen krijgt waarin staat dat hij over vijf dagen vermoord wordt. Hij doet er natuurlijk alles aan om zijn eigen moord te voorkomen. Geen bloedstollende, maar wél een spannende thriller.

4. The butterfly effect (2004)
Een student gaat terug in de tijd door middel van het lezen van zijn dagboeken. Hij verandert één klein dingetje, waardoor zijn hele verdere leven, én dat van anderen, verandert. Helaas niet naar zijn zin. Dus gaat hij weer terug in de tijd. En weer. En weer.
5. Elizabethtown (2005)
Omdat Kirsten Dunst in deze film speelt, wilde ik de film zien. Ik dacht dat het een flauwe romantische komedie zou zijn, maar dat viel reuze mee. Eigenlijk was het gewoon een hele goede feel-good-movie.

6. The Manchurian Candidate (2004)
Sinds ik The Bone Collector heb gezien, kijk ik graag films met Denzel Washington. En oeh, dit is weer een fijne Denzel-film. Een remake van de film uit 1962, die ik overigens nooit heb gezien, over een geheime gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in de Golfoorlog.

7. Closer (2004)
Passie, drama, liefde. Twee stellen. De rest mag duidelijk zijn.

8. Love actually (2003)
Het was even verwarrend wie nou wie was, met de vele personages die deze film herbergde. Maar uiteindelijk werd ik toch meegesleept door het verhaal en werd het een verdomd leuke film. Natuurlijk weer over liefde, drama en passie.

9. November (2004)
Een film die zich in de culthoek bevindt met Courteney Cox (Friends) in de hoofdrol. Een beetje à la 'Lola Rennt' door drie verschillende verhaallijnen van één gebeurtenis te tonen. Maar waar Lola Rennt luchtig is, is November donker en mysterieus.

10. Venom (2005)
Een thriller/horror waar de maker veel meer mee had kunnen doen. De verhaallijn an sich is interessant, maar het is een slechte film. Hij krijgt daarom ook niet voor niets een 4.4 op imdb.com.

11. The day after tomorrow (2004)
De sfeer is prachtig. Maar het Amerikaanse moraal in de film hangt me inmiddels echt de keel uit. Wanneer gaan ze daar nu eens mee kappen?

12. (2005)
Gekeken omdat de twee afleveringen zijn geregisseerd door Quentin Tarantino. Een politieagent wordt levend begraven en heeft daardoor niet veel tijd om gered te worden door zijn collega's. Ondanks de spannende ingrediënten konden de twee afleveringen me voor niet boeien.

30-12-2005

Filmpjus (1):

Ik ben op dit moment helemaal into the movie. Kan er geen genoeg van krijgen. Was ik eerst verslaafd aan de serie 24, nu ben ik verslaafd aan films. Mijn rijtje films van de afgelopen weken:

1. The Chumscrubber
Een zwart satarische film over het leven in een perfect ogende wijk. Er hangt een Donnie Darko-achtig sfeertje en sommige karakters zijn te bizar voor woorden. Er zouden meer films als deze gemaakt moeten worden.

2. Twelve Monkeys
Bruce Willis als gevangene die terug in de tijd wordt gestuurd om een alles vernietigend virus te stoppen. Interessant gegeven dat in een prachtige setting is gegoten.

3. Memento
Over deze film hoef ik denk ik weinig te zeggen, iedereen kent 'm inmiddels wel. Sterk verhaal, verrassend einde.

4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Een absurde feel-good movie.

5. Final Destination 2
Ik was niet overtuigd bij het zien van Final Destination 1, vanwege het slechte acteerwerk. Maar dat werd ruimschoots goed gemaakt in Final Destination 2. Hoe je de dood voor de gek kunt houden. Of niet.

6. Red Eye
Een vrouw wordt in een vliegtuig gekidnapt en gechanteerd. Een soort van Flightplan, maar dan beter.

7. Fligthplan
Jodie Foster's kind verdwijnt op mysterieuze wijze tijdens een vlucht. Maar, had ze wel een dochter bij zich? Het hoofd en de overacting van Jodie vervelen al snel. Geen spannende film, die dat wel pretendeert te zijn.

8. Ocean's Twelve
Deze film wilde ik alleen maar zien omdat een gedeelte zich in Amsterdam afspeelt. Het verhaal zelf kon me niet boeien, maar al met al was het best een vermakelijke film.

9. Avalon
Deze film neemt de kijker mee naar de wereld van de videogames, waardoor er prachtige plaatjes op het scherm verschijnen. Maar dat is ook het enige mooie aan de film. De film is verschrikkelijk traag en de hoofdrolspeelster blijft op grote afstand waardoor je geen binding met haar krijgt.

10. Kill Bill
Tijdens de scène waarin Uma Thurman de lijfwachten van haar tegenstander gaat uitschakelen ben ik weggelopen. Absoluut niet mijn film. Kill Bill 2 laat ik dan ook fijn in de kast staan.

11. Miss Congeniality
Halverwege uitgezet omdat het allemaal wel erg simpel en voorspelbaar is.

Tot zover. In het nieuwe jaar zullen er nog wel veel films volgen.