28-02-2007

Structuur (2):

Oog

27-02-2007

Structuur (1):

Mandarijn

25-02-2007

Swamp Thing deel 1:

Suske & Wiske zijn niet de enige in stripland voor wie ik belangstelling heb. Er zijn er meer. Veel meer. Alleen is de kick om te verzamelen niet daar. Maar daar is nu verandering in gekomen! Want, my all time favorite Swamp Thing is ein-de-lijk in stripboekvorm uitgebracht. Ook als lees ik de avonturen van Swamp Thing dagelijks in Het Parool, ik sprong een gat in de lucht toen ik de strookjes gebundeld in een stripboek in handen kreeg gedrukt. Met een persoonlijke noot van de geestelijk vader nog wel. Woehoe! Ik kijk nu al uit naar deel 2. :)

Swamp Thing

23-02-2007

Warm weerzien:

Omdat ik later op de dag een afspraak had, ging ik vroeger dan normaal zwemmen. Een paar jaar geleden zwom ik altijd rond die tijd. En als je altijd op een bepaalde tijd in het zwembad bent, ga je gezichten herkennen. Soms maak je dan een praatje. Zo gaat dat.

Toen ik weer op mijn 'oude' tijd in het zwembad was, herkende ik haar. Zij mij niet. Dat kwam later pas, toen ik in het ondiepe gedeelte mijn zwembril had afgezet en een buikspieroefening deed. "Je bent het wél!" riep ze enthousiast. Ik glimlachte. "Ik herkende je niet met je zwembril op. Ik dacht al, ben je het nu wel of niet? Je bent dikker geworden hè?"

Hm? Wat? Mijn hersenen verwerkten de informatie trager dan normaal. Dikker? Ik? Vergeleken met wanneer, anderhalf jaar geleden ofzo? Ja, zal wel dan. Ik overwoog in een fractie van een seconde wat ik zou antwoorden. Ik had geen zin om toe te geven, maar ontkennen had ook geen zin.

Ik vermande mezelf en zei met een grote glimlach ja. In gedachten zag ik een slankere Aukje voor me. Meteen vertelde ik dat ik sinds kort fanatiek aan het zwemmen was. "Een half uur achter elkaar in plaats van twee keer 10 minuten." Ik zou er vast van afvallen.

Waarom zei ik dat? Waarom verantwoordde ik mij?

Het was heus geen rare opmerking van haar. Maar wel een opmerking die ik totaal niet verwachtte. We babbelden nog wat, ze liet me nog een andere buikspieroefening zien en zeiden elkaar gedag. Toen liep ik het water uit, me extra bewust van het feit dat het goede leven aan me is af te zien.

21-02-2007

Catch all:

Nadat zondagavond een server was gecrasht bij flexweb en aukje.net heel netjes werd overgezet naar een andere server, ging er iets mis met mijn mail. De catch-all functie was, per ongeluk naar ik aanneem, uitgeschakeld. Alleen had ik daar geen idee van. Het enige dat ik kon achterhalen, is dat ik geen mail ontving. Ik mailde de helpdesk vanaf een ander emailadres, en kwam er gaandeweg achter dat mijn gebruikersnaam en de url van mijn adminpagina waren gewijzigd. En de catch-all functie dus was uitgeschakeld.
Ze boden hun excuses aan en zouden de functie wederom inschakelen. Maar mail kreeg ik nog steeds niet. Ook geen spam, wat natuurlijk wel erg fijn was.
Vandaag wederom een mail de deur uit gedaan. Ja maar ik moest de functie nog wel inschakelen via het controle paneel op mijn adminpagina waarvan de url was gewijzigd zonder dat ik het wist. Goed, al dat heen en weer gemail heeft in ieder geval opgeleverd dat ik weer bereikbaar via mijn aukje.net mail. Heeft u aan mij gestuurde mail retour gekregen de afgelopen dagen? Dan kunt u vanaf nu weer mailen!

19-02-2007

Nieuw oud kastje:

Ik houd van oude meubels, zeker als ze uit mijn eigen familie komen. Maar door het vele gebruik laten de onderdelen het wel eens afweten. Zo heb ik een kastje van mijn pake, waarbij de onderste la niet meer open of dicht kan. Het niet heel bijzondere kastje was aan vervanging toe. Toen waren daar tante B. en oom P. Die verhuisden naar een kleiner optrekje en wilden van een aantal meubels af. En laat daar nou een kastje tussen zitten dat Aukje maar al te graag wilde hebben!

Tante B. en oom P. brachten het kastje naar mijn ouders. So far so good. Maar hoe nu verder? Want niemand van mijn familie durfde naar de drukke grote stad te rijden, inclusief ik. Probleem! Tot er een belletje rinkelde. Want het leven bestaat uit meer dan alleen familie. Dus belde ik vriend J. uit Leeuwarden. De deal was snel gemaakt. Mijn moeder bracht het kastje bij hem, hij wachtte op het volgende geschikte moment waarop hij naar of richting Amsterdam ging. Dat was vandaag. Inmiddels heeft het kastje zijn bestemming bereikt en staat nu thuis te pronk.

Nieuw oud kastje

Het is een bijzonder kastje aangezien het toebehoorde aan de moeder van mijn overleden oom A. Tante B. heeft het kastje keurig netjes opgepoetst, maar er zitten nog enkele onuitwisbare sporen op het bovenste blad. Geen probleem, ik neem die geschiedenis graag over.

De kat des huizes, maar ook de andere katten hebben het bruine muf ruikende geval uitgecheckt en kopjes gegeven. Kat H. zag er zelfs een perfecte schuilplaats in. Ja, op alle fronten is het warm ontvangen. Nu de lades nog een inhoud geven.

15-02-2007

Geavanceerd sneupen:

Vroeger kon ik mij uren vermaken met neuzen in de cd-bakken van de bibliotheek en platenzaak, met in mijn achterhoofd de cd-recensies uit Oor. Ik kwam veel mooie dingen tegen, zoals Tori Amos, Sarah McLachlan, Heather Nova en andere singer/songwriters. Jazz was toen nog niet mijn ding.
Hoewel dat gesneup zijn charme had, af en toe mis ik de sfeer van het historische gebouw waar de bibliotheek van Leeuwarden was gezeteld, ben ik maar al te blij met iTunes. Dat is thuis vanuit de luie stoel geavanceerd sneupen. Want online is de sneupfunctie veel uitgebreider: typ een naam in van een artiest, en iTunes geeft aan wat de downloader nog meer aan artiesten heeft binnengehaald. En met één druk op de knop kan er meteen geluisterd worden. Handig!

Natuurlijk heeft iTunes niet het patent op deze functie. Jaren geleden sneupte ik al op deze manier op Amazon. Tegenwoordig doet Bol.com er ook aan mee. Maar waar de luisterfunctie van Amazon het af laat weten (slechte kwaliteit + niet alle nummers zijn te beluisteren) werkt iTunes wél mee. Natuurlijk leiden er meer wegen naar Rome, maar dit is wel een hele fijne weg.

Overigens is mijn laatste ontdekking te danken aan de site van Het Bimhuis. Er treden niet vaak zangeressen op, maar áls een zangeres optreedt kan het een schot in de roos zijn. Zoals eerder Rebekka Bakken, en hopelijk op 18 maart Robin McKelle, hét nieuwe Amerikaanse jazzfenomeen.

Het is als een kind zo blij zijn met een nieuwe ontdekking, een gat in de lucht springen. Maar toch kan het ook heel teleurstellend werken om allerlei namen aan te klikken en níets leuks te vinden. Die teleurstelling is helemaal niet nodig. Het gaat om het sneupen. Maar als er dan een pareltje tussenzit, oeh, dat is kicken zo fijn!

14-02-2007

'Romantisch':

'Romantisch' achterover liggen in de tandartsstoel op Valentijnsdag... ik kan wel leukere dingen bedenken om te doen op zo'n dag. Maar mijn tandarts wil me kennelijk maar al te graag terugzien als ik kijk naar het aantal vervolgafspraken waar ik altijd aan vastzit na een controlebezoek. Een paar weken geleden vond 'ie vijf minuten foto's maken niet genoeg. Vandaag moest ik terugkomen om mijn gebit schoon te laten maken en de foto's te bespreken. Het was gezellig, dat wel, maar fijn is anders. Mijn tanden zagen er allemaal goed uit. De vage kiespijn was veroorzaakt door stress. Ook geen fijne oorzaak, maar dat tien keer liever dan echter kiespijn.

Over een half jaar mag ik weer. Dan gaan we voor het ruigere werk: een zwarte vulling vervangen door een witte. Hij belt niet, nee, er wordt van me verwacht dat ik zelf bel. Een hele opgave. Afspraakjes maken met mijn tandarts is niet mijn favoriete tijdsbesteding. Zeker niet als ik weet dat er werk aan de winkel is!

Voor nu kan ik ontspannen genieten van de rest van de dag. Valentijnsdag. Het regent (en nee, dat is niet cryptisch bedoeld, in huis schijnt gewoon de zon). U nog plannen?

11-02-2007

Kauwgom:

Op mijn wc hangt een gezondheidskalender, gekregen voor Sinterkerst. Nadeel van zo'n kalender is, is dat er allerlei interessante weetjes worden verteld die ik wil bewaren. Dus heb ik zo'n leuk stapeltje gemaakt met afgescheurde kalenderblaadjes. Over een actieplan voor snotteraars, winterhanden, alternatieven voor antibiotica en meer van dat soort handige info.

Vandaag ging het over kauwgom kauwen. Het schijnt dat we daar 'slimmer' van worden. De herhaalde kauwbeweging versnelt de hartslag, waardoor meer insuline en zuurstof in de hersenen komt. En dat pept het geheugen op. Heel handig bij proefwerken en examens.
Nu moet u weten dat ik vroeger een fervent kauwgomkauwer was. Niemand op school die zoveel kauwgom kauwde als ik, tot grote ergernis van de docenten. Regelmatig ben ik eruit gestuurd omdat ik wéér dat plakkerige goedje in mijn mond had. Ook al hield ik mijn mond dicht zodat het nauwelijks zichtbaar was, er was één docente die er een antenne voor had. Jaren later, toen ik al lang en breed de middelbare school had verlaten en studeerde, kwam die docente nog wel eens bij mijn ouders langs om speciale bloemen uit ons land te plukken. Na al die jaren kon ze het niet laten om nog een opmerking te maken over hoe vervelend ze het vond dat ik altijd kauwgom kauwde in de klas. Jammer dat ik er niet bij was, en jammer dat ik haar niet op haar nummer heb kunnen zetten met de informatie die ik nu heb.

De tekst op de scheurkalender liet me denken aan wélke kauwgom ik vroeger ook al weer kauwde. Hoewel de merken van tijd tot tijd veranderden, kauwde ik op onderstaande het meest:

PK KauwgomWrigley's doublemint

Tegenwoordig kauw ik nog maar zelden. En dan alleen na het eten, als ik bijvoorbeeld naar een repetitie of een voorstelling ga. Het elke-minuut-van-de-dag-kauwgom-kauwen is met het ouder worden minder geworden. Maar als ik bovenstaande plaatjes van kauwgom weer zie, heb ik opeens ontzettend veel zin in zo'n kauwgompie. Alleen zijn ze volgens mij niet meer te krijgen...

07-02-2007

Never Cry Wolf:

Uw hulp bij onderstaande stukje was top! Een score van 1 uit 3, daar ben ik heel blij mee. Ik ben ervan overtuigd dat ik destijds de film 'Never Cry Wolf' zag (horende bij beeldomschrijving 1). Webkim kwam ook met een goede link, maar aangezien dat een minder bekende film is neem ik aan dat ik 'Never Cry Wolf' zag. Binnenkort weet ik het zeker, als ik 'm nogmaals ga kijken.

Aan onderstaande stukjes te zien is het film wat de klok slaat in mijn leven. Dat klopt. Na de decemberstress heb ik me even teruggetrokken uit het sociale en zingende leven. Wanneer ik maar kon, keek ik een film. Inmiddels zing ik weer net als de vogeltjes buiten en ben ik zelfs weer fanatiek gaan sporten. Iets minder sociaal doen levert ook mooie dingen op.

En gelukkig heeft de winter zichzelf toch nog laten zien. Voor hoelang weet ik niet, maar de sneeuwbuien gister en vandaag waren van harte welkom. De kou op mijn blote wangen voelde vertrouwd. Winter hoort geen herfst of lente te zijn. Winter hoort winter te zijn.

04-02-2007

Filmzeef:

Wat betreft films werkt mijn geheugen niet altijd mee. Zo heb ik veel films gezien waarvan ik me de titel niet kan herinneren. Maar nu ik via Imdb een lijst aanleg met bekeken fillms ploppen er af en toe beelden in mijn hoofd op waar ik geen etiketje op kan plakken. Frustrerend! Natuurlijk dacht ik meteen aan u. Ik dacht, als ik nou het beeld omschrijf, dan weet u misschien de titel wel! De films heb ik in ieder geval een tijd geleden gezien, dus films van de afgelopen drie jaar tellen niet mee.

Hier gaan we:

- een man is op expeditie, heeft zijn tentje op open terrein opgeslagen en bakent zijn territorium af door te plassen. Om dit te kunnen bewerkstelligen drinkt hij liters thee. Volgens mij beschermt hij zichzelf hiermee tegen wolven die het (nog) niet op hem gemunt hebben, maar op zijn eetvoorraad.
- een Amerikaanse actrice speelt een Poolse vrouw. Ze praat in de film Engels met een Pools accent. In de film speelt een boekwinkel een rol en de actrice is blond. Dan denkt u meteen: Meryl Streep in Sophie's Choice! Maar dat denk ik niet. Tenzij er sprake is van een boekwinkel in die film, dan geloof ik u.
- een donkere ruimte met rode verlichting. In de muur zijn aquaria gebouwd. In de aquaria geen vissen, maar ik dacht blote mensen, of anders kunst. En nee, ik verwar het niet met de hoerenbuurt of Artis. En ja, deze is heel vaag.

Uw gedachtenkronkels in mijn commentbox zijn welkom!

2003

2004

2005

2006

2007

2008